Автор Тема: Розрахунок сумарної потужності для житлових комплексів та погодження потужності в обленерго.  (Прочитано 7191 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
  • -Given: 1170
  • -Receive: 573
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
Житловий комплекс 4 секції, в кожній секції по 50квартир, в сумі в 4 секціях - 200 квартир по 16кВт. Для спрощення, ліфти та інших споживачів опустимо.
Розрахункова потужінсть ВРП одніє секції = 50*16*0,45 = 360кВт

Варіант 1. (як я вважаю правильний)
Розрахункова потужність комплексу = 200*16*0,39 = 1248 кВт

Варіант 2. (як хоче рахувати обленерго)
Розрахункова потужність комплексу =  360кВт * 4 = 1440 кВт

Різниця 200кВт. За які замовник має заплатити немалі гроші.

Який варіант вірний? 
« Останнє редагування: 01 Грудень 2022, 15:57:24 від andery »

Offline Andrey_ka

• Thank You
  • -Given: 56
  • -Receive: 54
  • місто- Герой Харків. Салтівка...
    • Перегляд профілю
    • Awards
Розрахункова потужінсть ВРП одніє секції = 50*16*0,45 = 360кВт

Доброго ранку. А звідки такий коефіцієнт (0,45)?

Offline CC19

• Thank You
  • -Given: 106
  • -Receive: 321
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Варіант 1. (як я вважаю правильний)
Розрахункова потужність комплексу = 200*16*0,39 = 1248 кВт
Цей вірний, з інженерної точки зору.
Але як показує практика, обленерго його не погодить, і тому потрібно рахувати по другому варіанту.
Питання в тому, як буде вводитися в експлуатацію житловий комплекс, і як буде обмежуватися дозволена потужність?
Якщо весь комплект буде вводитися в експлуатацію одночасно, і якщо ви зможете обмежити потужність на рівні 1248кВт, то чому б і ні. Але як це зробити...?
А якщо введуть в експлуатацію спочатку першу секцію (її підключать окремими кабелями від ТП, яка зазвичай знаходиться на балансі замовника), на неї виділять 360кВт, потім другу + 360кВт, і третю +360кВт. То вийде так, що на четверту залишиться: 1248 - 3*360=168кВт. Така логіка в обленерго.
Звісно, якщо порахувати 360кВт * 4 = 1440 кВт, то ТП буде з необґрунтованим запасом, але іншого боку, обленерго заключає з кожним ОСББ договір на 360кВт і гарантує, що забезпечить ці 360кВт по кожній секцій.

Offline Andrey_ka

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Цей вірний, з інженерної точки зору.
Доброго ранку. А звідки такий коефіцієнт?

Offline CC19

• Thank You
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Доброго ранку. А звідки такий коефіцієнт?
Чесно кажучи я не вникав так глибоко :) Але більш за все, це будинки з електроплитами, електроопаленням, та бойлерами, а тому коефіцієнти з табл. Д2

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Доброго ранку. А звідки такий коефіцієнт (0,45)?
так
Але більш за все, це будинки з електроплитами, електроопаленням, та бойлерами, а тому коефіцієнти з табл. Д2

обленерго заключає з кожним ОСББ договір на 360кВт і гарантує, що забезпечить ці 360кВт по кожній секцій.
ОСББ одне на весь комплекс.

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Якщо весь комплект буде вводитися в експлуатацію одночасно, і якщо ви зможете обмежити потужність на рівні 1248кВт, то чому б і ні. Але як це зробити...?
А чому замовник має цим "паритись" ?
Межа балансової належності в РП-0.4кВ.
Якщо обленерго хоче обмежувати - нехай обмежує. Але не треба "вішати" це на замовника. Або прописує це в ТУ.

« Останнє редагування: 02 Грудень 2022, 10:58:18 від andery »

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Ми проектували комплеси і 3.5мВт
і там ця різниця становить вже 800кВт.

Offline Andrey_ka

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Але більш за все, це будинки з електроплитами, електроопаленням, та бойлерами, а тому коефіцієнти з табл. Д2
Дякую, не відразу зрозумів, що з повним електроопаленням...
Варіант 1 - я вважаю правильний, як для загального розрахунку для ТП, а 50*16*0,45 = 360кВт - як для ВРП секції
« Останнє редагування: 02 Грудень 2022, 12:04:26 від Andrey_ka »

Offline CC19

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Ми проектували комплеси і 3.5мВт

А ТП на чиєму балансі була?
Якщо обленерго хоче обмежувати - нехай обмежує. Але не треба "вішати" це на замовника. Або прописує це в ТУ.

Іноді мій обленерго прописує, але не прямо. Але якщо навіть не прописує, то при погодженні документації, посилається на п.1.5.30, ПУЕ.
Взагалі, я з тобою солідарний, ось моя подібна тема http://eom.com.ua/index.php?topic=29094.0. Але, зазвичай, мої замовники не готові йти на суперечки з обленерго, не хочуть/не розуміють суті проблеми. І тому, оскільки, я не придумав як обійти п.1.5.30, вирішив, що дешевше/швидше погодитися на такі вимоги обленерго.

Offline Сугор

• Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 950
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Житловий комплекс 4 секції
andery, це один будинок чи 4? якщо 4 будинки за різною адресою то треба рахувати за варіантом 2.
і я також не зрозумів що і як ти ра***ш. можеш дати більше інфи? бо якщо ти проектуєш будинок з повним електроопаленням, то тазрахунки в табл.Д.2 надані як зразок і брати звідти результуючий Кодн. некоректно, його необхідно вираховувати з урахуванням потужності електроопалення та проточного водонагрівача тим більше що в таблиці для однієї квартири вказана потужність 25кВт
Якщо ти рахуєш за табл 1.3, то для 50квартир Кодн. виходить приблизно 0,19 а для 200 - 0,135

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
і я також не зрозумів що і як ти ра***ш. можеш дати більше інфи? бо якщо ти проектуєш будинок з повним електроопаленням, то тазрахунки в табл.Д.2 надані як зразок і брати звідти результуючий Кодн. некоректно, його необхідно вираховувати з урахуванням потужності електроопалення та проточного водонагрівача тим більше що в таблиці для однієї квартири вказана потужність 25кВт
Так це квартири з повним електроопаленням та електричними плитами з табл. Д2.
я розумію, яле якщо ти будеш рахувати як ти кажеш - то в тебе +- такі самі коеф. вийдуть.

Offline Сугор

• Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 950
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
andery, не зовсім, в квартирах з різною площою буде дві складові: 1. Електрообладнання квартири. 2. Електроопалення та ГВП. Для 1 коефіцієнт береться як для звичайних квартир, для 2 к=1. Для квартир з різною площаю 1= константа, 2 - залежить від площі, тобто співвідношення 1 та 2 буде різним, тож і коевфіцієнт буде різним. В табл.Д2 дана інфа для квартир площею 70м2. Якщо в тебе квартири більшої площі то коефіцієнт буде більшим, якщо менше то відповідно і коефіцієнт буде меншим. І тут щоб точно все розрахувати треба мати завдання від ОВ, на скількі я зрозумів опалення в розрахунках Д2 приймалося приблизно 50Вт/м2. Потужність опалення ОВ розраховуються з урахуванням багатьох факторів, тож в тебе потужність опалення може відрізнятися від того що приведено в Д2, відповідно і кофіцієнти будуть іншими.

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
2 - залежить від площі
Залежить від завдання розділу ОВ та ВК.
І як правило вони є однотипними, для квартир умовно 40-60м.кв. будть одинакові, до прикладу Електрокотел 6кВт та бойлер 1.5кВт буде як в квартирі 50м.кв так і в квартирі 60м.кв. 

Offline CC19

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Оффтоп. З досвіду, можу сказати, що всі проектувальники (будь то сантехник, чи конструктор, чи електрик) люблять перестраховуватися, і тому роблять запаси. ОВшник порахував тепловтрати на квартиру, взяв невеликий запас, округлив до більшої стандартної потужності котла, і прийняв ці котли як для квартир більшої площі, так і меншої. А електрик вже бере цю потужність котла за вихідні дані, і робить розрахунок навантажень, з врахуванням коеф. одночасності 1 для опалення, що в подальшому призводе до завищення дозволеної потужності на 50-100%. Як показує практика, для сучасного утепленого будинку достатньо 50Вт/1м.кв. А з вересня цього року ще й норми по опору теплопередачі огороджувальних конструкцій збільшили.

Звісно, я ні до чого не агітую, в даному випадку необхідно рахувати те, що дають суміжники. Але просто цікаво, оскільки, ще не доводилося робити ж/б з електроопаленням. Чи можеш взнати загальні тепловтрати на опалення ж/б і на скільки вони менші ніж загальна потужність встановлених електроопалювальних приладів?
« Останнє редагування: 19 Грудень 2022, 16:00:28 від CC19 »

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email:    
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю