Відповідь

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.
Ім'я:
   
Email:
Тема:
Іконка повідомлення:
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю

підказка: натисніть alt+s для відправлення або alt+p для перегляду повідомлення


Повідомлення в цій темі

Автор: rga
« : 08 Серпень 2022, 17:15:20  »

rga, що до конденсату, то теж якось сумнівно. Для утворення конденсату повинні бути певні умови, на скільки я пам'ятаю, різниця тимператур має бути щось біля 7 градусів. В приміщенні має бути вентиляція яка буде відводити зайве тепло, єдине місце де можливе утворення конденсату - труби з холодною водою.
Це в нормальних умовах так має бути. Я казала про теперішні умови війни, коли опалення не гарантується, хоч і сподіваємося. В цьому разі можливо все.
Гугл на запит выдповів таке:
"при температуре +20 внутри помещения, а влажности 80%, то на любых поверхностях с температурой ниже +16,44 образуется конденсат".
Може статися: приміщення поверхом вище, що опалюється не дуже так, і кухня, де під стелею явно не +20, а значно більше. Чому б не утворитися конденсату.
Ясно, що це тільки верогідна та тимчасова ситуація, але це як раз на розсуд замовника.
Автор: CC19
« : 05 Серпень 2022, 22:41:07  »

а у вогких приміщеннях - ІР51, а ІР23 - допускаються
Виходить, що вогке приміщення більш вологе ніж вологе приміщення :), а ІР51 має кращий захист ніж ІР23. Все таки волога і вода - різні речі.
і що таке 5'0?
Апостроф це ще із старих ГОСТів, наскільки я розумію, зараз вже не використовується

З.І. Взагалі, ІР23, якийсь екзотичний ступінь захисту, не зустрічав його в сучасних ел.приладах. Я так розумію, якщо ти зробив гарний захист від води (ІРх4), то ти автоматично зробив і гарний захист від пилу (автоматично отримаєш як мінімум ІР44)
Автор: Сугор
« : 05 Серпень 2022, 18:08:52  »

andery, я якось не находжу логікі взагалі
вологі приміщення - ІР23
а у вогких приміщеннях - ІР51, а ІР23 - допускаються
і що таке 5'0?
Автор: andery
« : 05 Серпень 2022, 16:49:04  »

В старому 23 - 2003 ДБН були умови середовища.
Автор: Сугор
« : 05 Серпень 2022, 12:42:25  »

my_move, в табл.4 ВСН 59-88 https://dnaop.com/html/31200_3.html я не знайшов прив'язки виробничих приміщень кухонь до умов середовища
Автор: my_move
« : 04 Серпень 2022, 15:35:44  »

my_move, не розумію чого Ви віднесли кухню до вологих приміщень?
Я? Это ВСН 59-88, табл.4 относили кухню к влажным помещениям и, соответственно, рекомендовали степень защиты светильника ІР23. Не знаю о чем думали составители ВСН, но на светильник с ІР23 нельзя наносить моющее средство разбрызгиванием и выковырять грязь из щелочек защитных "двойки" и "тройки" тоже не получиться. Они реально грязные, их помыть нельзя. Помыть нельзя - гигиены нет, а это плохо. Почти так же плохо, как и то, что составители ВСН ввели в заблуждение целые поколения строителей кухонь (горячих цехов, рыбных, мясных и т.д.)
Автор: Andrey_ka
« : 03 Серпень 2022, 18:02:11  »

в Україні не діє вже 5 років
згоден, але тоді ситуація зайшла в глухий кут...
Автор: Сугор
« : 03 Серпень 2022, 17:40:06  »

хоч якась норма
Andrey_kaхоч якісь норм не існує. Норми бувають діючі і не діючі. СанПін 42-123-5777-91 в Україні не діє вже 5 років
Автор: Andrey_ka
« : 03 Серпень 2022, 12:55:39  »

СанПін 42-123-5777-91, п.6.4.хоч якась норма, все інше на мій погляд домисли, хоча навіщо у виробничих приміщеннях потрібна арматура у вибухозахищеному виконанні теж не зовсім зрозуміло. А з іншого боку вибухозахищене виконання передбачає як мінімум IP65.
Автор: Сугор
« : 03 Серпень 2022, 10:29:46  »

my_move, не розумію чого Ви віднесли кухню до вологих приміщень? Приміщення мийки посуду - так, можливо. Що до миття світильників, то у виробничіх приміщеннях світильники також час від часу необхідно мити, але ПУЕ не вимагає використовувати світильники з високим ІР. Тут треба ставити питання по іншому - чи доцільно робити армстронг на кухні? на скільки реально відмити арсмтронг від жиру?
rga, що до конденсату, то теж якось сумнівно. Для утворення конденсату повинні бути певні умови, на скільки я пам'ятаю, різниця тимператур має бути щось біля 7 градусів. В приміщенні має бути вентиляція яка буде відводити зайве тепло, єдине місце де можливе утворення конденсату - труби з холодною водою.
Автор: my_move
« : 02 Серпень 2022, 14:02:26  »

Нормативных требований ставить в цехах общепита светильники свыше чем IP23 и не было (см. к примеру ВСН 59-88, таблица 4).
Но всегда были требования здравого санитарно-технического смысла - ведь реально отмыть светильник, скажем в горячем, рыбном или мясном цеху можно только щедро обрызгав его из пульверизатора довольно таки химически активной жидкостью и затем протерев чистой тряпочкой, два или даже три раза. Можно уверенно говорить что такую процедуру без вреда для себя способен выдержать только светильник с ІР65. Или если аккуратно мыть, то ІP54. Если ІР будет меньше 54, то светильники без вреда для светильника (и мойщика) не помыть, ну, и вы видели как это, когда светильники моют редко, от случая к случаю.
Автор: Сбал
« : 01 Серпень 2022, 20:46:07  »

Погоджуюсь з CC19, в виробничих кухнях світильники мають бути захищені від вологості, але це не ІР.
А що сказано про вентиляцію? Далі, не думаю, що пара-трійка світильників з "глухим" ІП так вже руйнівно. До речі, з досвіду, регулярно міняли пожежні сповіщувачі ось з цим самим конденсатом.
Автор: rga
« : 01 Серпень 2022, 16:49:14  »

Погоджуюсь з CC19, в виробничих кухнях світильники мають бути захищені від вологості, але це не ІР.
Наврядчи бризки полетять на стелю, якщо світильник змонтовано не безпосередньо над плитами. А ось конденсат, який може стікати по стелі безпосередньо в світильник, або конденсат на самому світильнику, - це ймовірно. Якщо, наприклад, зникне опалення. А це дуже реально в наш час.
Тому можна аргументувати цим. Але не думаю, що ІР спасе від конденсату. Тут інший захист.
А ось решітка - це дуже слушно. Уламки світильника в каструлях, в разі вдалого польоту будь-чого до стелі, - нікому не потрібні.
Якщо питання вже піднято, впишіть вимоги в ТЗ, обгрунтуйте замовнику. Якщо він в зауваженнях напише щось інше, або викреслить своєю рукою, то буде підгрунтя для розборок.
Автор: Сбал
« : 01 Серпень 2022, 14:49:07  »

andery, для цього є завдання на проектування.
Проект на стадії видачі, вже от от має в експертизу піти )
Завдання на проектування я вже складав, алеі не думав цей пункт в завданні прописувати.
Напиши, що це твої хотілки засновані на знаннях фізики з хімією.
Обгрунтування: в результаті виробничої діяльності в даних приміщеннях відбувається випаровування жирів та іншої вологи.
Жирові пари проникають крізь великі щілини в корпусах світильників з низьким ІП. Після конденсації парів відбувається відкладення жирів на внутрішніх елементах світильників. Що веде до КЗ з усіма шо випадають і випливають.
Як то так  :) Напрямок зрозумів?
Автор: andery
« : 01 Серпень 2022, 09:49:31  »

andery, для цього є завдання на проектування.
Проект на стадії видачі, вже от от має в експертизу піти )
Завдання на проектування я вже складав, алеі не думав цей пункт в завданні прописувати.