Автор Тема: Блискавкозахист і урівнювання потенцівлів  (Прочитано 3274 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline O.S.

• Thank You
  • -Given: 118
  • -Receive: 316
  • Country: ua
  • Всем успехов и удачи. 07.01.2013
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
В пункті 2.4.1.9 ДБН В.2.5-27-2006 написано:

У кожному будинку (споруді) повинна бути виконана основна система зрівнювання потенціалів, яку слід реалізувати шляхом приєднання до головної заземлювальної шини електроустановки таких провідних частин:
(...)
- заземлювальних провідників пристроїв захисного, функціонального та блискавкозахисного заземлень, якщо такі пристрої в електроустановці будинку (споруди) передбачені;
(...)

Може хтось пояснить, бо я в упор не розумію: яким чином можна до ГЗШ приєднати провідник блискавкозахисного заземлення? Це виходить наприклад, що струмовідвід, який іде по стіні з покрівлі в землю повинен заходити в щитову і приєднуватись до ГЗШ? А потім іти в землю до контуру заземлення (який найчастіше є спільним для БЗ і захисного заземлення). Але ж так ніхто не робить.

Offline e_one

• Thank You
  • -Given: 26
  • -Receive: 28
  • солнечноэлектрик
  • Awards За неизменность форуму II степени - на форуме 2-3 года
    • Перегляд профілю
    • Awards
Так про токоотводы никто ж и не вспоминает. Речь идет о заземляющих проводниках.
Кажется мне что этот пункт относится к тем случаям, когда заземлитель молниезащиты не есть заземлителем системы защитного заземления. Тогда  как раз имеет смысл выводить заземляющие проводники от контуров заземления и соединять их в ГЗШ.
В обратном случае, когда заземлитель молниезащиты и заземлитель системы защитного заземления одно и то же - нет никакого смысла два раза соединять один и тот же заземлитель с ГЗШ.

Offline O.S.

• Thank You
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Кажется мне что этот пункт относится к тем случаям, когда заземлитель молниезащиты не есть заземлителем системы защитного заземления. Тогда  как раз имеет смысл выводить заземляющие проводники от контуров заземления и соединять их в ГЗШ.

Я в принципі думав так же як і Ви. Але справа в тому, що якщо заземлювальний пристрій захисного заземлення і заземлювальний пристрій блискавкозахисту відокремлені, то і об'єднувати їх гальванічно не можна, хоча можливо я помиляюсь.

Offline Evgen Koc

• Thank You
  • -Given: 162
  • -Receive: 130
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
ПУЕ:2006, п.1.7.59, абзац 3-й:
      Заземлювальні пристрої електроустановок будівель і споруд і заземлювальні пристрої для їх блискавкозахисту, як правило, повинні бути спільними.
      У разі влаштування електрично незалежного заземлювача для функціонального заземлення, за умовами роботи інформаційного або іншого чутливого до завад обладнання, слід застосовувати спеціальні заходи захисту від ураження електричним струмом, які зазначаються в технічних умовах або інструкції з експлуатації цього обладнання.

Отже, аби уникнути головняків, краще з'єднати обидві системи уземлення (якщо вже якийсь мудрагель їх зробив окремими) у зручному місці. Коли йдеться про функціональне уземлення, то можна дати ще додаткові поради.

Шановні форумчани, буду вдячний, якщо хтось порадить, де купити останню редакцію глави 1.7 ПУЕ.

Offline Sergey U.

• Thank You
  • -Given: 46
  • -Receive: 248
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Шановні форумчани, буду вдячний, якщо хтось порадить, де купити останню редакцію глави 1.7 ПУЕ.

знаю только Форт - http://www.fort.kharkiv.com/dir.php?id=2829&from=50 (думаю можно позвонить, узнать)
Будьте настойчивы, и Вы многого добьетесь, ведь так интересней и жить и работать

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Отже, аби уникнути головняків, краще з'єднати обидві системи уземлення (якщо вже якийсь мудрагель їх зробив окремими) у зручному місці

В тому ж і справа, що в деяких випадках з'єднувати їх заборонено.

Offline Evgen Koc

• Thank You
  • -Given: 162
  • -Receive: 130
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Якщо до заборони з'єднувати дві системи уземлення не додається перелік "спеціальних заходів захисту від ураження електричним струмом, які зазначаються в технічних умовах або інструкції з експлуатації цього обладнання" - виконуйте вимоги ПУЕ 1.7.

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email: