Автор Тема: Когда ставить противопожарное УЗО?  (Прочитано 4364 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline ejen

• Thank You
  • -Given: 41
  • -Receive: 14
  • Country: ua
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Скажите, а когда вы применяете противопожарное УЗО на вводе?
Только в этом случае:
"Для підвищення рівня захисту від загоряння при замиканнях на заземлені частини, коли величина струму недостатня для спрацьовування захисту максимального струму, на вводі в квартиру, індивідуальний будинок тощо рекомендується установлення ПЗВ зі струмом спрацьовування до 300 мА"?
И кто-то практически расчитывает "достатність струму для спрацювання захисту"?

Offline Sergey U.

• Thank You
  • -Given: 46
  • -Receive: 248
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Если будет пожар (нагрев провода), то изоляция поплавиться и ток утечки будет достаточный  ;)
Будьте настойчивы, и Вы многого добьетесь, ведь так интересней и жить и работать

Offline O.S.

• Thank You
  • -Given: 118
  • -Receive: 316
  • Всем успехов и удачи. 07.01.2013
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards

Так.
І не стільки із вказаною метою (визначення необхідності установки УЗО), а передусім для перевірки спрацьовування захисту максимального струму (читай уставки автомату) при замиканні на заземлені частини з міркувань електробезпеки.

Offline ejen

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Sergey U., да =) но здесь речь о другой причинно-следственной связи: предотвращение тока утечки, далее нагрева, искрения и пожара

Offline ejen

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
O.S., я абсолютно не проти зазначених заходів. але чим краще житло від громадських закладів, наприклад? здається, в НД мова йде тільки про оснащення індивідуального житла протипожежними ПЗВ.
щодо розрахунку. при розрахунках мереж захисний апарат ліній живлення на спрацювання при 1-ф кз я перевіряю, звісно. але ж тут мова про внутрішні мережі будинку (за ввідним автоматом). чи не є виконання умов п. 3.1.9 - 3.1.11 ПУЕ достатніми?
ось зачепило це питання - намагаюся розібратися чому так  :-[ тобто, як проектувальник, на базі діючих НД намагаюся для себе розробити алгоритм дій щодо встановлення протипожежного ПЗВ

взагалі... хто ставить це ПЗВ, хто не ставить? і які аргументи за і проти в кожному випадку?

Offline O.S.

• Thank You
  • -Given: 118
  • -Receive: 316
  • Всем успехов и удачи. 07.01.2013
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
щодо розрахунку. при розрахунках мереж захисний апарат ліній живлення на спрацювання при 1-ф кз я перевіряю, звісно. але ж тут мова про внутрішні мережі будинку (за ввідним автоматом). чи не є виконання умов п. 3.1.9 - 3.1.11 ПУЕ достатніми?

Так внутрішні мережі теж треба перевіряти по даному критерію, не тільки ж лінії живлення. До внутрішніх мереж вимоги навіть суворіші (автомат повинен спрацювати за 0,4 сек, а не за 5 сек (якшо струм менше 32 А)).

хто ставить це ПЗВ, хто не ставить?

Я не ставлю. Бо як правило величина струму замикання на заземлені частини достатня для спрацювання того чи іншого автомата.
І ще один аргумент -- це ПЗВ на 300 мА -- серйозна незручність при експлуатації. Спробую пояснити. Припустим, у нас відбулося замикання на заземлений корпус світильника в якійсь груповій лінії. Якшо на вводі стоїть ПЗВ на 300 мА -- то ця зараза як правило спрацює раніше ніж автомат групової лінії освітлення (за 0,1...2 мс лише) і вирубає всю будівлю.
Смішний підсумок -- персонал б'ється головою об стінку, і не знає де ж пошкодження :P
А так би автомат групової лінії вирубив тільки пошкоджену ділянку і жодних проблем.
Одним словом, порушення селективності в чистому вигляді.     
« Останнє редагування: 12 Січень 2011, 23:50:19 від O.S. »

Offline ejen

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
дякую
про селективність згоден на 100%. "землю" в мережі з ізольованою нейтраллю шукати доводилось
про розрахунки почитаю ПУЕ більш ретельно, але думаю питання ще будуть

Offline Electrician

• Thank You
  • -Given: 142
  • -Receive: 559
  • У меня примерно такие же очки :-)
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
А я ставлю, но далеко не везде - как правило, в частных домах, в которых проводка прокладывается (местами или везде) в контакте с деревянными конструкциями. Эта самая величина (300 мА) обусловлена тем, что величина мощности рассеивающейся в месте повреждения изоляции при таком токе утечки (220*0,3=66 Вт), как показывают проведенные эксперименты, достаточна для возгорания горючих материалов. А "обычный" автомат на 0,3 А не прореагирует
я знаю не все, а только половину

Offline othersfires

• Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 4
    • Перегляд профілю
    • Awards
А не проще ставить на отходящих линиях АВДТ на 30мА.

Offline Electrician

• Thank You
  • -Given: 142
  • -Receive: 559
  • У меня примерно такие же очки :-)
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
А не проще ставить на отходящих линиях АВДТ на 30мА.
возможно проще и наверно дороже, да и место в щите "экономится"  :)
ну а серьезно - 30 мА УЗО на освещении, зачем? да и утечка может быть не в групповой сети, защищенной АВДТ, а на, например, линии питающей щиток
я знаю не все, а только половину

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email:    
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю