Автор Тема: Пересечение опусков молниезащиты и газовых труб  (Прочитано 12574 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Offline O.S.

• Thank You
  • -Given: 118
  • -Receive: 316
  • Country: ua
  • Всем успехов и удачи. 07.01.2013
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
в качестве естественного заземлителя
використовують металеву арматуру фундаментів, а не бетон.

Offline Electrician

• Thank You
  • -Given: 142
  • -Receive: 559
  • У меня примерно такие же очки :-)
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
а не бетон.
а я и не говорил, что бетон используют  :)
железобетонного фундамента, используемого в качестве естественного заземлителя
и в контакте с землей, находится именно бетон, а не арматура, в нем заключенная. И когда железобетонный фундамент рассматривается на возможность использования его в качестве заземлителя (в частности, для молниезащиты), то смотрят на геометрию бетона, без учета количества заложенной арматуры
ДСТУ Б В.2.5-38:2008
"6.5.2 Для блискавковідводів І і ІІ РБЗ, що стоять окремо, доцільно використовувати наступні конструкції природних заземлювачів:
?   один (і більше) залізобетонний підніжник за розмірами не меншими ніж 2,2 м – довжиною, 0,4 м х 0,4 м – у верхній (надземній) частині і 1,8 м х 1,8 м у нижній (підземній) частині, заглиблений у землю не менше ніж на 2 м;
?   одна (і більше) залізобетонна свая або опора діаметром не менше ніж 0,25 м, заглиблена в землю не менше ніж на 5 м;
?   залізобетонний фундамент довільної форми з площиною контакту з землею не менше ніж 10 м2."
я знаю не все, а только половину

Offline uksusXIII

• Thank You
  • -Given: 283
  • -Receive: 273
  • Электромонтаж промобъектов и высотных жилых зданий
  • Awards Автор 100 тем За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Electrician, спасибо успокоили,а то я думал что с моими познаниями что-то не так. ;)
НЕКИСЛЫЙ Электромонтаж!

Offline Evgen Koc

• Thank You
  • -Given: 162
  • -Receive: 130
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Воздух более надежный изолятор чем раствор песка и цемента.

Електрична міцність сухого повітря -- 2 кВ/мм; а силікатів (слюда, пісок) -- 25...50 кВ/мм.
Так там же буде не крізь товщу (слюди, піска), а вздовж поверхні (слюди, піска). Тому електрична міцність тут набагато менша, ніж у повітряного проміжка. Цю обставину належить враховувати шановним проектувальникам, розглядаючи роздільчу відстань S. У формули з IEC 62305 це враховано.

Offline Evgen Koc

• Thank You
  • -Given: 162
  • -Receive: 130
    • Перегляд профілю
    • Awards
а не бетон.
а я и не говорил, что бетон используют  :)
железобетонного фундамента, используемого в качестве естественного заземлителя
и в контакте с землей, находится именно бетон, а не арматура, в нем заключенная. И когда железобетонный фундамент рассматривается на возможность использования его в качестве заземлителя (в частности, для молниезащиты), то смотрят на геометрию бетона, без учета количества заложенной арматуры
ДСТУ Б В.2.5-38:2008
"6.5.2 Для блискавковідводів І і ІІ РБЗ, що стоять окремо, доцільно використовувати наступні конструкції природних заземлювачів:
?   ...
Зверніть увагу: "Для блискавковідводів І і ІІ РБЗ, що стоять окремо..." тобто, для "нормальних" споруд ДСТУ нічого нам порадити не може. Отже маємо змогу вдатися до норми більш високого порядку, а саме IEC62305. Сучасні фундаменти виконуються з ужиттям сталі марки А500, яку не дозволяється зварювати. Доведеться нам з вами опановувати прогресивні методи влаштування фундаментних уземлювачів у спробі наздогнати і перегнати Єгипет. Там ця технологія добре відома, до того ж Єгипет отримує від ЄЕС грошову допомогу більшу, ніж Україна. Рівняймося на передовиків!

Offline O.S.

• Thank You
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Electrician, спасибо успокоили,а то я думал что с моими познаниями что-то не так

Звичайний сухий бетон є дуже поганим провідником, з провідністю близько 10 -8 См (порівняйте з питомою провідністю наприклад піщаного грунту), вологий бетон той дійсно дещо краще проводить.
Можливо мова йде про спеціальний електропровідний бетон, але не думаю що він спеціально використовується для спорудження фундаментів.

и в контакте с землей, находится именно бетон, а не арматура, в нем заключенная

як сказали мені конструктори, монтажні петлі сталевої арматури мають контакт з грунтом (хоча і захищаються від корозії чимсь там).
« Останнє редагування: 15 Червень 2011, 17:20:43 від O.S. »

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Так там же буде не крізь товщу (слюди, піска), а вздовж поверхні (слюди, піска).

Перепрошую, ми з шановним uksusXIII начебто дискутували про випадок, коли доземний провідник прокладається сховано в стіні, під шаром цементно-піщаного розчину. Тобто мова якраз про товщину цього шару, проб"є його чи ні .

Offline dimidrolkin

• Thank You
  • -Given: 30
  • -Receive: 3
    • Перегляд профілю
    • Awards
Я б на приклад всеж витримав ізолюючий проміжок ... і обігнув його зовні (не в стіні)

... Труба газова має бути підєднана до системи зрівняння потенціалів а не до опуска (струмовідводу) системи блискавкозахисту...

звісно ще можна використати ісКон (Беттермана)

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email: