Автор Тема: Освоение проекта на квартиру  (Прочитано 13630 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline O.S.

• Thank You
  • -Given: 118
  • -Receive: 316
  • Country: ua
  • Всем успехов и удачи. 07.01.2013
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Освоение проекта на квартиру
« Reply #45 : 08 Червень 2010, 22:18:17 »
Quote (selected)
-слишком много розеток в пом. 4 (на 20м.кв.), лучше 4 шт. одинарных в разных местах;
Якшо це прихоть замовника або технолога, то нічого страшного. Головне щоб не менше ніж по нормам.
Quote (selected)
-нет нумерации групп на плане;
Є, але малувато. Можна б і трохи в більшій кількості місць проставити, це правда.
Quote (selected)
- показана ответвлительная коробка на розетки? Лишняя работа, смотри пример ДСТУ Б.А.2.4-24:2008, стр.21
Нічого страшного, так навіть краще. Я наприклад теж коробки показую. З ними креслення стає більш зрозумілим і монтажники будуть тільки вдячні.
Quote (selected)
- не указан тип щитка на плане и схеме, неправильное обозначение щитка на плане (условные обозначения ДСТУ)
Марка є в специфікації, але краще продублювати це на схемі. І позначення графічне дійсно невірне.
Quote (selected)
- нет учета электроэнергии (счетчик)
І то правда. Що там з обліком?
Quote (selected)
- откуда подвод питания? как прокладывается питающий кабель?
Як він прокладається--клопіт того, хто робить розділ ЕП. А от звідки приходить кабель живлення, дійсно треба вказувати на плані, і посилатись на розділ ЕП. Ну хоч на схемі вказано, і то добре.
Quote (selected)
-на плане не указаны типы ламп и т.п. (см. ДСТУ по освещению)
Типи ламп на плані ніхто і не вказує, вказують тип світильника. Типи світильників на плані вказані. Але зауваження: якщо в приміщенні кілька однакових світильників, то не треба вказувати окремо марку кожного світильника, треба писати наприклад 7-НПБ-30, і все. Подивіться приклад в ДСТУ. Ви його скачали хоча б? :)
Quote (selected)
- размеры выключателей (одноклавишных, двухклавишных) слишком удлинены
В ДСТУ ця довжина не нормується, тому абсолютно пофіг. Кожен малює вимикачі такої довжини, яка йому подобається.
Quote (selected)
-принципиальная схема недоделана, лучше сделать по ДСТУ
Нормальна схема. Всі необхідні дані є і це головне.
Quote (selected)
- на принципиальной схеме автоматы ниже УЗО
В принципі пофіг, хоча для зручності краще дійсно їх розмістити на одному рівні.
Quote (selected)
- не нужно обозначать буквами (QF..)
Якраз-таки нужно. Інакше як потім маркувати автомати на "Загальному вигляді" щита? Інша річ, що в даному проекті "Загального вида" щита немає, і це погано.
Quote (selected)
- светильник настенный (бра) неправильно показан (в ДСТУ по освещению условное обозначение есть)
Все правильно. У бра є конкретне ДСТУшне позначення. Правда Андрійка трохи не так написав -- не в ДСТУ по освітленню, а в ДСТУ по умовним позначенням. Тільки одне "але" -- в нашому проекті нема ніяких бра  :D Є настінні світильники в ванній...Правда, і вони не по ДСТУ )))
Quote (selected)
- выключатель для бра (пом.2), да еще за пределом ванной...интересно, они еще и свои выключатели должны иметь (проще пару лампочек в потолок сделать с соотв. степенью защиты)
Ще раз скажу, ніяких бра немає, є світильники настінні. А те, що вимикачі поза ванною--правильно. Вимикачі слід намагатися виносити за межі приміщень з несприятливими умовами.
Quote (selected)
- уставки вводных автоматов завышены (наверное  "шоб не вибивало", т.е. защиты нет)  
Ввідний автомат тут взагалі-то один. І уставки вибрані абсолютно нормально. Переріз держать -- і добре. Хоча лінію 4 я б перевірив на спрацьовування автомата при 1-ф КЗ на всяк випадок.
Quote (selected)
- не указаны расчетные нагрузки (номинальные вижу)
Згоден. Треба б на схемі ввести ще одну графу. Хоча в групових мережах Рр=Руст, але для порядку можна і Рр окремо писати. Хоча діло ваше.
Quote (selected)
- на принципиальной схеме кабели показать вдоль (а не поперек) питающей линии, и не в щите, а после
тут хоч вздовж, хоч поперек...без різниці. В новому ДСТУ доречі впоперек якраз. А те, що ці написи треба б винести за межі щита -- тут я солідарний.
Quote (selected)
- способ прокладки групповых и питающих сетей?
Ото +100. Ніде не вказаний цей спосіб. Як прокладаєте? В гофрі? Чи в пустотах плит? Чи замонолічено. Треба вказувати.
Quote (selected)
- нагрузки на розетки с потолка?

Тут не буду нічого писати, бо просто не знаю, як ви вибирали навантаження. Вам його задавали технологи? Чи замовник? Чи ви самі?
Quote (selected)
- в спецификации убрать из столбца "Код обладнання..." условные буквенные обозначения оборудования
Тут зауваження вірне. Те, що у вас у графі "Код ..." має бути у графі "Позиція". А в графі "Код..." пишуть код товару по каталогу завода-виробника.
Quote (selected)
- нет схемы уравнивания потенциалов и заземления
І то правда. У ванній слід виконати систему додаткового вирівнювання потенціалів згідно ДБН В.2.5-27-2006.
Quote (selected)
- нет поясн. записки и общих данных
Такі да. І "Загального вигляду" щита.
« Останнє редагування: 08 Червень 2010, 22:29:36 від O.S. »

Offline O.S.

• Thank You
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #46 : 08 Червень 2010, 22:25:39 »
Ну і трохи зауважень, крім тих що вище:

1. Якщо ви малюєте двоклавішний вимикач, то треба чітко вказувати, яка клавіша керує яким світильником, як в ДСТУ про освітлення у додатку.
2. У специфікації ви світильники вказали, а лампи до цих світильників? Світильник і лампа -- це різні речі і їх треба вказувати окремо в специфікації.
3. На плані треба показувати число жил кабеля лінії засічками (якщо це число рівне трьом, то можна не показувати, але якщо 2, чи 4 -- треба показати на лінії відповідне число засічок).
4. Розетки так і не зробили більшими, відповідно до розмірів ДСТУ.
5. На схемі біля розеток ставте їх кільекість збоку (наприклад -- 5 шт.)

Ну а так краще ніж перший раз. Але, як кажуть, треба ще "учиться, учиться и еще раз еще раз".
перш за все вивчайте докладно ДСТУ по умовним графічним зображенням.
« Останнє редагування: 08 Червень 2010, 22:30:12 від O.S. »

Offline lepricon

• Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 9
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #47 : 08 Червень 2010, 23:43:50 »
хех. тепер постараюсь відповісти обом)))

1.
Цитата: Андрійка
-слишком много розеток в пом. 4 (на 20м.кв.), лучше 4 шт. одинарных в разных местах;

в приміщенні №4 - 4 групи розеток, як і по нормах. а одна група на 5 розеток для оргтехніки, бо для неї не можна переноски використовувати.
2.
-нет нумерации групп на плане;
Як нема? є!!! чи я не правильно її зробив???
3.
- показана ответвлительная коробка на розетки? Лишняя работа, смотри пример ДСТУ Б.А.2.4-24:2008, стр.21
Згідний що лишня робота. не знав, що можна й не показувати ;)
4.
- не указан тип щитка на плане и схеме, неправильное обозначение щитка на плане (условные обозначения ДСТУ)

на плані також тип потрібно вказувати?? незнав.
5.
- нет учета электроэнергии (счетчик)
.
Лічильник знаходиться в коридорному щитку. Я проектую окремо квартиру.
6.
- откуда подвод питания? как прокладывается питающий кабель?
Живлення з коридорного щитка. Як показати, як прокладається кабель???
7.
-на плане не указаны типы ламп и т.п. (см. ДСТУ по освещению)
В ДСТУ на плані розташування вказано, наприклад 3-НСП-200 200/2,7. В мене також вказано тип світильника.НПБ 1х30. де тут вказується тип ламп???
8.
- размеры выключателей (одноклавишных, двухклавишных) слишком удлинены
Яка тоді має бути довжина вимикача??? бо в ДСТУ тільки діаметр!!! :)
9.
-принципиальная схема недоделана, лучше сделать по ДСТУ
Ви маєте на увазі як додаток В ДСТУ 2.4-24-2008????
10.
- на принципиальной схеме автоматы ниже УЗО
Вони обов'язково повинні бути нарівні???бо я робив по прикладі, який пройшов погодження, і там так само як і я зробив.
11.
- не нужно обозначать буквами (QF..)
Цього не знав. Де це вказано??? бо і в універі вказував, і тут в проектах бачив!!!
12.
- светильник настенный (бра) неправильно показан (в ДСТУ по освещению условное обозначение есть)
А де вказано що це світильник типу "Бра" ??? в мене в специфікації вказано, що це настінний світильник.
13.
- выключатель для бра (пом.2), да еще за пределом ванной...интересно, они еще и свои выключатели должны иметь (проще пару лампочек в потолок сделать с соотв. степенью защиты)
відповідно тому і вимикач за межі ванної виніс.
14.
- уставки вводных автоматов завышены (наверное  "шоб не вибивало", т.е. защиты нет) 
Можете пояснити, чому завищені??? силова мережа: кабель ВВГнг 3х2,5, Ідоп=27 А. УЗО вибрано на 16 А? ввідний автомат на 25А??
"Шоб не вибивало" ?? Хмм. Як на мене, то при виділеній потужності 5 кВт, І=22,73А, силова мережа не мала б постраждати!!. Кабель ВВГнг 3х1,5, Ідоп=17 А. аналогічно Автомати на 10 А.
В чом помилка???
15.
- не указаны расчетные нагрузки (номинальные вижу)
Рос.р=Рос*Кпоп.ос =0,62*0,8=0,489 кВт (для 4 групи)
Рроз=Рроз.уст*Nроз*Кпоп.роз=0,16*1=0,16 кВт
Так правильно??? (Рроз.уст=0,08 з ДБН В 2.5-23, с.32)
16. Нажаль не зрозумів цього пункту. Потрібно роз'яснити на пальцях ;) :-[
17.
- способ прокладки групповых и питающих сетей?
Як його позначають на плані?? Яким надписом? чи в записці???
18.
- нагрузки на розетки с потолка? (ИМХО влепить чайник, микроволновку и запитать отдельными линиями, заказчик возражать не станет, а еще можно добавить цифровой телевизор в спальню - шутка конечно )
Не з потолка, а з ДБН див. п.15 ;) В мене невідомі номінальні потужності споживачів.
19.
- в спецификации убрать из столбца "Код обладнання..." условные буквенные обозначения оборудования
Це зрозуміло.
20.
- нет схемы уравнивания потенциалов и заземления
Схеми заземлення неповинно бути, бо квартиру окремо не заземлиш, хібашо до батареї ;)) а за систему зрівнювання потенціалів - дороблю;)
21.
- нет поясн. записки и общих данных
Дороблю ;)) я перше хотів щоб схеми нормально зробити;))  :thumbsup:

P.S. Це мій перший проект. Вирішив на умовному прикладі навчитися робити, тому і викладаю недороблені частини, бо незнаю як правильно доробити!!! Але надіюсь з Вашою допомогою навчуся;))))  :D

Дуже вдячний всім вам за те, що допомагаєте мені!!!  :thumbsup:

Offline lepricon

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #48 : 08 Червень 2010, 23:57:15 »
Цитата: O.S.
1. Якщо ви малюєте двоклавішний вимикач, то треба чітко вказувати, яка клавіша керує яким світильником, як в ДСТУ про освітлення у додатку.
Якщо Ви маєте на увазі ДСТУ Б.А.2.4-24:2008 то там на прикладі (рис.2 ) не вказано, як правильно позначати. В додатку А (4) знайшов, я просто в шоці, ну вот як можна
робити державні стандарти, і давати в них не правильні приклади??? ((((
2. У специфікації ви світильники вказали, а лампи до цих світильників? Світильник і лампа -- це різні речі і їх треба вказувати окремо в специфікації.
зрозуміло, цього в прикладі також не було)))))
3. На плані треба показувати число жил кабеля лінії засічками (якщо це число рівне трьом, то можна не показувати, але якщо 2, чи 4 -- треба показати на лінії відповідне число засічок).
так як в мене трипровідна мережа, то я не маю показувати, але до вимикачів підходить дві жили або три(для двохклавішних) тоді я маю їх показувати захічками???
а якщо робити позначення так як на рис.2 ДСТУ?? там розетка зображена прям на лінії!! як тоді поступити???
4. Розетки так і не зробили більшими, відповідно до розмірів ДСТУ.
в мене масштаб 1:50. якби я зробив більші розетки, в мене б на плані нічого видно не було!!!
якщо так дивитись, то і розгалужуючі коробки мали б бути в діаметрі 10 мм!!!! а лінія живлення товщиною 2 мм, а не 0,4, як в мене!! як би тоді це креслення виглядало?????
5. На схемі біля розеток ставте їх кільекість збоку (наприклад -- 5 шт.)
так там жеж їх кількість позначена, де 5, а де 2. Хіба в нормах сказано ставити кількість???

Цитата: Sergey U.
Але зауваження: якщо в приміщенні кілька однакових світильників, то не треба вказувати окремо марку кожного світильника, треба писати наприклад 7-НПБ-30, і все. Подивіться приклад в ДСТУ. Ви його скачали хоча б?
Але зауваження: якщо в приміщенні кілька однакових світильників, то не треба вказувати окремо марку кожного світильника, треба писати наприклад 7-НПБ-30, і все. Подивіться приклад в ДСТУ. Ви його скачали хоча б?

Скачав, дивився і не розумів, що то 3 перед маркою означає )))))

П.С. Дуже вдячний, що тратите на мене свій час!!! ))
« Останнє редагування: 09 Червень 2010, 00:05:59 від lepricon »

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #49 : 09 Червень 2010, 00:09:40 »
Цитата: lepricon
Якщо Ви маєте на увазі ДСТУ Б.А.2.4-24:2008 то там на прикладі (рис.2 ) не вказано, як правильно позначати.

Вказано в додатку "А", п.4. Римськими циферками І, ІІ і т.д. А приклад в ДСТУ дійсно з огріхами, це ще не найгірша лажа, яка там є.

Quote (selected)
так як в мене трипровідна мережа, то я не маю показувати, але до вимикачів підходить дві жили або три(для двохклавішних) тоді я маю їх показувати захічками???

Саме лінії до вимикачів я і мав на увазі. До вимикача йде фазний провідник, і повертається звідти фазний. Тобто 2 провідника. Тому на тій лінії треба дві засічки намалювати.

Quote (selected)
в мене масштаб 1:50. якби я зробив більші розетки, в мене б на плані нічого видно не було!!!
якщо так дивитись, то і розгалужуючі коробки мали б бути в діаметрі 10 мм!!!!

Ось цитата з ДСТУ:
3  Розміри зображень приведені для креслень, виконаних у масштабі 1:100.
При виконані зображень в інших масштабах розміри зображень слід змінювати пропорційно масштабу креслення (...)

Тобто треба шоб розетки були розміром 10 мм. Хоча діло ваше в принципі. Просто треба щоб при роздруківці їх було добре видно. Роздрукуєте -- самі побачите, як воно виглядає. Якщо сносно -- то добре. Якщо ні -- трохи збільшите.

Quote (selected)
так там жеж їх кількість позначена, де 5, а де 2. Хіба в нормах сказано ставити кількість???

Все вірно, їх кількість позначена на плані. Але для зручності ставлять кількість і на схемі. Щоб було зразу видно, скільки розеток в цій груповій лінії. Хоча норми як такої немає, це просто так негласно прийнято. І специфікацію так легше рахувати.

Offline hi_tech

• Global Moderator
  • Thank You
  • -Given: 321
  • -Receive: 475
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #50 : 09 Червень 2010, 01:23:56 »
Сорри, не могу читать все выше - устал очень, если повторюсь не бейте...
Что касается схемы:
1. УЗО и АВДТ отличаются в УГО почти как автомат от рубильника... У вас в схеме должны быть АВДТ (что подтверждено спецификацией).
2. Ток номинальный и ток уставки аппаратов защиты, суть разные вещи.
3. Розетка в ванной мощностью 0.16 Вт - не верю:) Если уж делать детальную схему с нагрузками - значит надо прикинуть нагрузку. А так на бритву возле зеркала 2.5 кв.мм ВВГнг тянуть... То же касается кухни. 80 Вт на розетку - это не с этой оперы "Жилые здания". Розетки в коридоре обычно объединяют с комнатой, кухне и так достается...
4. Коэффициент мощности не учтен при расчете тока.
5. Сумма Рном (лучше все-таки писать Рр) = 3.13 кВт, откуда 5 кВт на вводе?
6. Даже боюсь предположить как посчитаны длины кабелей... Учтите чертите в М1:50, делите на 2 длины линейных участков, остальное (спуски, запас) в +.
7. Ну и общий вид схемы... Странно, в примерах что я высылал тоже такие?

Освещение. Надеюсь тип светильников в комнате все-таки не НПБ (каталог Deluxa я завтра скачаю - гляну).  Про остальное уже написали.
В общем-то уже намного лучше, но еще есть над чем поработать...

Offline lepricon

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #51 : 09 Червень 2010, 09:03:35 »
Цитата: hi_tech
1. УЗО и АВДТ отличаются в УГО почти как автомат от рубильника... У вас в схеме должны быть АВДТ (что подтверждено спецификацией).
Нажаль я не знайшов в ДСТУ графічно зображення ні УЗО, ні дифавтомата. тому з прикладу взяв цей. напевно це таки зображення дифреле?? я прав???

2. Ток номинальный и ток уставки аппаратов защиты, суть разные вещи.
тоді на принциповій схемі розподільчої мережі потрібно вказувати не ном. струм, в струм уставки???
3. Розетка в ванной мощностью 0.16 Вт - не верю:) Если уж делать детальную схему с нагрузками - значит надо прикинуть нагрузку. А так на бритву возле зеркала 2.5 кв.мм ВВГнг тянуть... То же касается кухни. 80 Вт на розетку - это не с этой оперы "Жилые здания". Розетки в коридоре обычно объединяют с комнатой, кухне и так достается...
ну якби в мене були дані про споживачів, які будуть підключатися?? а коли вони невідомі, то виходячи з попередніх постів, я вирішив робити по ДБН "житлові будівлі" і брав як 80 Вт на споживача. якщо не так, то як інакше???
4. Коэффициент мощности не учтен при расчете тока.
згідний)))
5. Сумма Рном (лучше все-таки писать Рр) = 3.13 кВт, откуда 5 кВт на вводе?
так на вводі 5 кіловат як встановлена потужність на 1 квартиру :-[

Offline lepricon

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #52 : 09 Червень 2010, 09:06:16 »
6. Даже боюсь предположить как посчитаны длины кабелей... Учтите чертите в М1:50, делите на 2 длины линейных участков, остальное (спуски, запас) в +.
а довжини кабелів рахував не в ручну, а за кількістю світильників і розеток  :-[
на форумі обговорювався цей метод :-[
« Останнє редагування: 09 Червень 2010, 09:59:52 від lepricon »

Андрійка

• Гість
Re: Освоение проекта на квартиру
« Reply #53 : 09 Червень 2010, 10:06:29 »
Не буду многословным, вот проект, который прошел экспертизу. Но буду рад любым замечаниям!
http://eom.com.ua/index.php?action=downloads;sa=view;down=1126
P.S. НЕ обращайте внимание на расчетную нагрузку, горсети больше не дали, пришлось во всю подгонять.

« Останнє редагування: 09 Червень 2010, 10:11:49 від Андрійка »

Offline Bobertigra

• Thank You
  • -Given: 309
  • -Receive: 90
  • Бобры-добры:)
  • Awards Автор 100 тем За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #54 : 09 Червень 2010, 10:32:37 »
Андрійка, последние две строчки, без обид :D
http://eom.com.ua/index.php/topic,62.msg35457.html#msg35457
И еще:
http://eom.com.ua/index.php/topic,62.msg35466.html#msg35466
« Останнє редагування: 09 Червень 2010, 10:35:02 від Bobertigra »

Offline Bobertigra

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #55 : 09 Червень 2010, 10:35:50 »
Еще я бы поставил привязки светильников, ведь это ж "РП"

Offline Bobertigra

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #56 : 09 Червень 2010, 10:38:32 »
Ну а так все красиво :thumbsup:

Андрійка

• Гість
« Reply #57 : 09 Червень 2010, 10:41:31 »
Цитата: Bobertigra
Андрійка, последние две строчки, без обид
http://eom.com.ua/index.php/topic,62.msg35457.html#msg35457
И еще:
http://eom.com.ua/index.php/topic,62.msg35466.html#msg35466

Какие обиды? Спешил, вот и не указал всего (даже длин, но в спецификации есть), ниче, прокатило.

Цитата: Bobertigra
Еще я бы поставил привязки светильников, ведь это ж "РП"

Что за привязки?

Offline Bobertigra

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #58 : 09 Червень 2010, 10:46:15 »
Привязки центра светильников относительно стен, еще в спецификации я бы указал кроме установочных коробок еще и распределительные. Более подробно расписал бы щиток с начинкой (если он не комплектный), а то из спецификации не видно сколько каких автоматов и т.д. А так все красиво :)

Offline Bobertigra

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #59 : 09 Червень 2010, 10:48:46 »
Привязки нужны согласно п.4.4.3. ДСТУ Б.Аю2.4-24:2008 (ну и в предшественнике есть)

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email: