Автор Тема: Освоение проекта электроснабжения храма  (Прочитано 13526 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Shturman

• Thank You
  • -Given: 57
  • -Receive: 57
  • Country: ua
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Re: Электроснабжение храма
« Reply #15 : 07 Квітень 2010, 21:01:22 »
Я теж не бачу якихось великих проблем в проектуванні електропостачання церков. Можна виконувати як кабельну лінію так і повітряну.  Все залежить від конкретної ситуації, ну і бажань замовника. Щиток встановлюється в основному в притворі в місці де завжди там свічки продають. Навантаження електрообладнання складається з освітлення і побутових приладів, що приєднуються до розеток (мова іде про невеличкі церкви).  Я проектував кілька церков і навантаження виходило десь 5-7 кВт.
 Але я згідний з тим, що проектування церков діло індивідуальне і творче.

« Reply #16 : 07 Квітень 2010, 21:29:49 »
Spacedreamer мы при проектировании деревянного храма делали кабельный ввод и на отдельной конструкции ставили щит учета с рубильником :thumbsup:

Offline Spacedreamer

• Thank You
  • -Given: 31
  • -Receive: 5
  • Country: 00
  • Awards За неизменность форуму II степени - на форуме 2-3 года
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #17 : 13 Квітень 2010, 21:33:53 »
Да я уже сделал электроснабжение. Ничего сложного не оказалось. Главное "воткнуть в тему". Кому интересно - могу скинуть готовый проект.

Саша85

• Гість
Можливо в когось є креслення розміщення розподільчих щитів, та вимоги щодо освітлення правоославного храму. Є "Правила пожежної безпеки для культових споруд" та посібник з проектування "культових споруд різних конфесій" 2002 р., пособие по проектированию "Православние храмы", але цього не достатньо. Можливо хтось проектував аналогічний обєкт, поділіться будь-ласка ???

Online 3oloS

• Global Moderator
  • Thank You
  • -Given: 327
  • -Receive: 1663
    • Перегляд профілю
    • Awards
Цитата: Саша85
Можливо хтось проектував аналогічний обєкт

http://eom.com.ua/index.php/topic,4432.msg32703.html#msg32703

Саша85

• Гість
Дякую за http://eom.com.ua/index.php/topic,4432.msg32703.html#msg32703 але в "приміщеннях храму місткістю більше 100 осіб необхідно передбачати евакуаційне освітлення" (хотів би почути думки шановного панства), також як щодо встановлення грозозахисту (встановлення імппульсних обмежувачів напруги) всетаки це додаткові фінансові затрати для храму в сільській місцевості, та прокладання кабелів під деревяною підлогою в храмі (забагато питань але ...) ?

Offline *Андрей*

• Thank You
  • -Given: 279
  • -Receive: 186
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
А сколько стоят три ОПН-чика по сравнению с храмом где больше 100 особей?
Я так понимаю, молниеприемник - крест? :)

Offline Саша85

• Thank You
  • -Given: 26
  • -Receive: 13
    • Перегляд профілю
    • Awards
Цитата: *Андрей*
Я так понимаю, молниеприемник - крест?
Да хрест, переконав щодо ОПН (згідний на 50 %), але чи є ця вимога (встановлення ОПН) в нормативах ?
Якби ми вчились так, як треба, То й мудрість би була своя.  А то заліземо на небо: «І ми не ми, і я не я, І все те бачив, і все знаю,

Саша85 без молниезащиты не пройдете экспертизу в МЧС

Offline *Андрей*

• Thank You
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
але чи є ця вимога (встановлення ОПН) в нормативах ?
Если ввод в храм воздушной линией, то ОПН защищает от грозовых перенапряжений и коммутационных в самой линии. Если кабельный - то только от коммутационных перенапряжений в самом кабеле, тогда и ОПН отличительный от первого случая нужен. Нормы не смотрел, но я бы установил для воздушной линии точно.
« Останнє редагування: 28 Липень 2010, 16:37:32 від *Андрей* »

Offline Саша85

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Від існуючої лінії ПЛ 0,4 кВ здійснюється відгалуження ізольованим СІП до шафи обліку (яка встановлюється на невеликому підсобному приміщенні) далі (через 15 м) від шафи до ГРЩ 0,4 кВ (яке в храмі) лінія ПЛІ, так питання - в ГРЩ 0,4 кВ модульні ОПН ставити, чи при попаданні в хрест (блискавкоприймач) імпульсний струм побіжить через блискавковідвід в землю і нічого страшного не відбудеться ?
При такому випадку, встановлення комплекту ОПН на відгалужувальні опорі можливо не потрібно ?
Якби ми вчились так, як треба, То й мудрість би була своя.  А то заліземо на небо: «І ми не ми, і я не я, І все те бачив, і все знаю,

Offline *Андрей*

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
При такому випадку, встановлення комплекту ОПН на відгалужувальні опорі можливо не потрібно ?
Как показывает практика - молния часто попадает в саму воздушную линию! Тогда нужно.

Offline hi_tech

• Global Moderator
  • Thank You
  • -Given: 321
  • -Receive: 475
    • Перегляд профілю
    • Awards
але чи є ця вимога (встановлення ОПН) в нормативах ?
ДНАОП 0.00-1.32-01
"2.4.1...
При воздушном вводе должны устанавливаться ограничители импульсных перенапряжений."

Offline *Андрей*

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
та прокладання кабелів під деревяною підлогою в храмі (забагато питань але ...) ?

ДНАОП 0.00-1.32-01
2.5.11. Прокладання  проводів  і  кабелів  по горючих основах
(конструкціях,  деталях) повинно виконуватися захищеним (у трубах,
коробах).   Допускається  відкрите  прокладання  на  відстані  від
горючих основ не менше ніж 10 мм.
     У разі   неможливості  забезпечення  вказаної  відстані  слід
відокремлювати  кабель  або  провід  від  горючої  поверхні  шаром
негорючого   матеріалу,  який  виступає  з  кожного  боку  проводу
(кабеля) не менше ніж на 10 мм.
2.5.6. Електропроводку  в  приміщеннях  слід  виконувати   із
можливісттю  заміни:  приховано в каналах будівельних конструкцій,
замонолічених трубах;  відкрито -  в  електротехнічних  плінтусах,
коробах тощо.

На технічних поверхах,  у підпідлогових просторах,  підвалах,
які не  опалюються,  горищах,  вентиляційних  камерах, вологих  та
особливо   вологих   приміщеннях   електропроводку  рекомендується
виконувати відкритою.
Вот проводка по дереву
http://eom.com.ua/index.php/topic,95.0.html
По поводу электропроводки под полом и на деревянных конструкциях - скорее правильно в гибкой гибкой металлической трубе кабелем ВВГнг (илиВВГнг-ls), как там на рисунке.
"приміщеннях храму місткістю більше 100 осіб необхідно передбачати евакуаційне освітлення"

В чем проблема? Ставь на выходе
« Останнє редагування: 29 Липень 2010, 08:48:46 від *Андрей* »

Offline Саша85

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
відгалуження ізольованим СІП до шафи обліку (яка встановлюється на невеликому підсобному приміщенні) далі (через 15 м) від шафи до ГРЩ 0,4 кВ (яке в храмі) лінія ПЛІ
. Питання - в підсобному приміщенні необхіно 1 розетку і 1 світильних (лампу розжарення), але розподільчий буде в приміщенні храму. Як тут поступити: з ВРП храму назад вивести невеличкий кабель, або ж від шафи обліку передбачити ще один АВ для освітлення підсобного приміщення (замовник кожен раз по іншому ставить вимоги, то йому то так то інакше), на рахунок заживлення підсобного приміщення проконсультуйте ???

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email: