Автор Тема: Измерение величины заземления  (Прочитано 11469 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Offline VitO

• Thank You
  • -Given: 82
  • -Receive: 3
  • Country: ua
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Re: Измерение величины заземления
« Reply #30 : 30 Січень 2010, 11:41:26 »
Цитата: O.S.
Але як реально розрахувати опір розтікання для сталевої труби, чи там арматури?

Розрахувати може й важко, але контролювати величину опору заземлення блискавкозахисту можна і навіть треба. А, маючи інші дані, (опір повторного заземлення PEN-провідника - 30 Ом; знаючи, що загальний опір всіх цих заземлювачів має бути 10 Ом) - ми можемо розрахувати те значення опору за яке "вилазити" значення опору заземлення  блискавкозахисту неможе.

А як контролювати опір розтікання арматурного каркасу? До арматурного каркасу додатково в'яжуться провідники блискавкозахисту (на стадії заливання) - оцинкована штаба, випуски якої можна зробити в щитову наприклад, або можна влаштувати "точку опори заземлення" (obo bettermann №5420016) - і так можна контролювати. 

А може ж бути так, що єдиним заземлювачем є металевий каркас залізобетону, який служитиме і для блискавкозахисту і для повторного заземлення PEN-провідника - то получається, що величина його опору має бути 10 Ом.

Offline O.S.

• Thank You
  • -Given: 118
  • -Receive: 316
  • Всем успехов и удачи. 07.01.2013
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #31 : 30 Січень 2010, 13:22:16 »
Quote (selected)
Розрахувати може й важко, але контролювати величину опору можна і навіть треба.

Ну це так, але що робити на стадії проектування?
От я проектую об"єкт, звідки я знаю скільки і яких електродів вбивати для контура повторного штучного заземлення, шоб загальний опір повторного заземлення не був більше 10 Ом?
Якшо я не знаю опору розтікання природніх заземлювачів (арматури будинку і металевих комунікацій)?

Тому я все-таки прихильник версії про помилку розробників ПУЕ, тобто для кабельних ліній не нормується опір повторного заземлення.
А нормується він тільки для повітряних ліній, для них його значення (5, 10, 20 Ом) досягається за рахунок повторного заземлення опор по ходу лінії.
« Останнє редагування: 30 Січень 2010, 13:29:39 від O.S. »

Offline VitO

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #32 : 30 Січень 2010, 15:04:41 »
Та я й непроти з Вами погодитись, шановний O.S., але ж якби бути впевненим, що Ви праві. Що в ПУЕ дійсно забули щось дописати.

А так, при такій редакції, Ви вже вибачайте, але більше схиляюсь до свого варіанту.

"От я проектую об"єкт, звідки я знаю скільки і яких електродів вбивати для контура повторного штучного заземлення, шоб загальний опір повторного заземлення не був більше 10 Ом?
Якшо я не знаю опору розтікання природніх заземлювачів (арматури будинку і металевих комунікацій)?"
Проектуєте приєднання арматури, металокаркасу, а я ще б зробив випуски штаби щоб була можливість приєднати при потребі контур горизонтильних заземлювачів, який можна закласти у грунті по периметру об'єкта.

Готовий далі обговорювати дане питання. Може ще хтось приєднається.
« Останнє редагування: 30 Січень 2010, 15:17:47 від VitO »

Offline O.S.

• Thank You
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #33 : 30 Січень 2010, 22:40:39 »
Quote (selected)
Та я й непроти з Вами погодитись, шановний O.S., але ж якби бути впевненим, що Ви праві.

Та я і сам не впевнений на 100% в свой правоті, так, здогадки. Правда, на користь моєї версії є ще примітка до п. 2.4.1.11 ДБН В.2.5-27:

"Точкою мережі, яка заземлюється, повинна бути нейтральна або середня точка джерела живлення.(...)

Примітка. Якщо існують інші точки надійного зв'язку з землею, для наближення у разі замикання на землю значень потенціалів на захисному провіднику до потенціалу землі рекомендується виконувати приєднання цього захисного провідника (там, де це можливо) до зазначених точок (повторні заземлення).
Особливо ефективним з погляду електробезпеки є таке повторне заземлення на вводі в електроустановку будинку або споруди (...).
Повторне заземлення на вводі лінії живлення в електроустановку будинку (споруди) в більшості випадків забезпечується основною системою зрівнювання потенціалів, до якої приєднані провідні частини, що мають контакт із землею"

а взагалі кращий вихід -- написати лист розробнику ПУЕ з вимогою (чи проханням) роз"яснити що до чого...тільки часу немає

Offline VitO

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #34 : 31 Січень 2010, 11:11:07 »
а взагалі кращий вихід -- написати лист розробнику ПУЕ з вимогою (чи проханням) роз"яснити що до чого...тільки часу немає

Давайте може й спробуємо - я таке ніколи неробив - тільки чув. В якій формі це треба робити? Можу цим зайнятись.
А може варто зачекати кілька днів - люди вийдуть на роботу - напишуть свої міркування. Може ще хтось захоче підписатись під цим листом.

Вова 01

• Гість
Для определения сопротивления заземления нужно понять что такое заземлитель п. 1.7.16 и что такое заземляющее устройство п. 1.7.21. Согласно п. 1.7.92 сопротивление заземляющего устройства должно быть не менее 4 Ом для линейного напряжения 380В. Общее сопротивление заземлителя (которое проектируется к примеру ) п. 1.7.95 должно быть не более 10 Ом (380В), повторного заземлителя  - 30 ОМ

Offline mental

• Thank You
  • -Given: 179
  • -Receive: 28
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Автор 50 тем
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #36 : 15 Березень 2010, 16:51:03 »
При расчетах брать сопротивление заземлителя или заземляющего устройства?
"Теория без практики мертва и бесплодна.
Практика без теории вредна и пагубна."
К.Ф.Гаусс.

Offline NeON2K

• Global Moderator
  • Thank You
  • -Given: 157
  • -Receive: 324
  • Country: de
  • "Нет, это не ОН..." © NeON2K
    • Перегляд профілю
    • Steplex.com
    • Awards
« Reply #37 : 15 Березень 2010, 17:13:42 »
Цитата: mental
сопротивление заземлителя или заземляющего устройства?
=-0 переведи , это разве ни одно и то же ? 
Как-то так...

Offline mental

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #38 : 16 Березень 2010, 08:12:58 »
Цитата: NeON2K
сопротивление заземлителя или заземляющего устройства?
 переведи , это разве ни одно и то же ?
По ПУЭ: Заземлювач – провідна частина (провідник) або сукупність з'єднаних між собою провідних частин (провідників), які перебувають в електричному контакті із землею безпосередньо або через проміжне провідне середовище, наприклад, бетон.
Заземлювальний пристрій – сукупність електрично з'єднаних між собою заземлювача і заземлювальних провідників, включаючи елементи їх з'єднання.
Получаеться не одно и тоже. И к каждому свои требования по сопротивлению.
К.Ф.Гаусс.

Offline CC19

• Thank You
  • -Given: 106
  • -Receive: 321
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #39 : 16 Березень 2010, 08:33:49 »
Electrician, O.S., VitO Читал ваши размышления, хотел вставить свои 5 коп., а потом всповнил, есть же пособие к главе 1.7 http://eom.com.ua/index.php?action=downloads;sa=view;id=740
Много чего стает на свои места (хотя и не все :()

Offline mental

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #40 : 16 Березень 2010, 09:30:03 »
На сколько я понял, сопротивление заземляющего устройства, к которому присоединены нейтрали генератора или трансформатора, или выводы источника однофазного тока должно быть в любое время года не более 2, 4 и 8 Ом соответственно при 660, 380 и 220 В источника трехфазного тока или 380, 220 и 127 В источника однофазного тока. Это сопротивление должно быть обеспечено с учетом использования естественных заземлителей, а также заземлителей повторных заземлений PEN- или PE- проводника ВЛ до 1 кВ при количестве отходящих линий не менее двух.
Сопротивление заземлителя, расположенного в непосредственной близости от нейтрали генератора или трансформатора, или вывода источника однофазного тока должно быть не более 15, 30 и 60 Ом соответственного при линейных напряжениях 660, 380 и 220 В источника трехфазного тока или 380, 220 и 127 В источника однофазного тока. При удельном сопротивлении земли ρ > 100 Ом×м допускается увеличивать указанные нормы в 0,01 ρ раз, но не более десятикратного.
Общее сопротивление растеканию заземлителей (в том числе естественных) всех повторных заземлений PEN- проводника каждой ВЛ в любое время года должно быть не более 5, 10 и 20 Ом соответственно при линейных напряжениях 660, 380 и 220 В источника трехфазного тока или 380, 220 и 127 В источника однофазного тока. При этом сопротивление растеканию заземлителя каждого из повторных заземлений должно быть не более 15, 30 и 60 Ом соответственно при тех же напряжениях. При удельном сопротивлении земли ρ > 100 Ом×м допускается увеличивать указанные нормы в 0,01ρ раз, но не более десятикратного.
Получаеться что непосредственные контура заземления в непосредственной близости от нейтрали генератора или трансформатора, или вывода источника однофазного тока и контура повторных заземлений - это заземлители, а все эти контура плюс заземляющие проводники - это заземляющее устройство, и его сопротивление должно быть не более 2, 4 и 8 Ом. Тоже самое получаеться и с повторным заземлением. Сопротивление 5, 10 и 20 Ом - это сопротивление не каждого заземлителя, а общее сопротивление всех повторных заземлителей ВЛ.
Верно я понял или заблуждаюсь?
К.Ф.Гаусс.

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #41 : 16 Березень 2010, 12:04:22 »
CC19, спасибі! Класний посібник, де ж ви раніше були :)

Приклад на ст. 103 (в поясненні до п. 1.7.92) дещо прояснив ситуацію. Виходить, що 4 Ом -- це не опір контура на ТП, а опір загальний, з урахуванням всіх повторних заземлень. А на ТП часто достатньо просто нейтраль трансформатора з"єднати із заземлювачем опором 30 Ом (як в прикладі).

Але нажаль в цьому посібнику нема пояснення до п. 1.7.95. Хоча пояснення до п. 1.7.93 непрямо підтверджують правоту Electrician (ответ № 26), тобто п. 1.7.95 все-таки стосується повітряних ліній.

« Останнє редагування: 16 Березень 2010, 12:58:31 від O.S. »

Offline CC19

• Thank You
  • -Given: 106
  • -Receive: 321
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #42 : 16 Березень 2010, 14:08:06 »
А на ТП часто достатньо просто нейтраль трансформатора з"єднати із заземлювачем опором 30 Ом

Виходе що так, тільки в мене рука не підніметься написати 30 Ом, навіть в такому випадку як в прикладі :D

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #43 : 16 Березень 2010, 15:06:56 »
Quote (selected)
тільки в мене рука не підніметься написати 30 Ом, навіть в такому випадку як в прикладі

Якщо заземлювальний пристрій на ТП один (спільний і для нейтралі тр-ра і для відкритих провідних частин ТП), то в деяких випадках правильно що не підніметься, бо є вимоги до опору такого пристрою в п. 3.3--3.6 ДБН В.2.5.27-2006.

Offline mental

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #44 : 16 Березень 2010, 15:14:14 »
Цитата: CC19
Виходе що так, тільки в мене рука не підніметься написати 30 Ом, навіть в такому випадку як в прикладі
Якщо заземлювальний пристрій на ТП один (спільний і для нейтралі тр-ра і для відкритих провідних частин ТП), то в деяких випадках правильно що не підніметься, бо є вимоги до опору такого пристрою в п. 3.3--3.6 ДБН В.2.5.27-2006.
Виходить що при розрахунку заземлення треба брати до уваги і вся заземлювачі, також вказувати на це в поясньовальній записці, або в усній формі пояснювати експертизі :D
К.Ф.Гаусс.

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email: