Автор Тема: Молниезащита креста на куполе храма  (Прочитано 16127 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Liliya_uk

• Гість
Подскажите, пожалуйста, как нужно защищать крест храма? Крест металлический ажурный, покрыт "под золото". Что может быть с крестом на куполе при попадании в него молнии. От основания купола идет молниеприемник к заземлителю.

Offline Andjl

• Thank You
  • -Given: 12
  • -Receive: 6
  • Awards За неизменность форуму II степени - на форуме 2-3 года
    • Перегляд профілю
    • Awards
Недав но робив проект на церкву то в РД є пункт точно не пригадую! Але я його проєднав до спуском до заземлювача!

Offline Евген Коч

• Thank You
  • -Given: 24
  • -Receive: 23
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
Геометрія хреста не є оптимальною з огляду на перехоплення виснаги блискавичної (англ. lightning discharge; рос. разряд молнии). Тому раджу закріпити до хреста метровий алюмінієвий стрижень (наприклад ОБО Беттерманн арт. 5401970), який загубиться на тлі неба. Від стрижня - провід до струмовідвода (їх має бути принаймні два). Як я зрозумів, струм від хреста відводиться металевими елементами каркаса бані, а від бані - проводом, який закріплено на фасадах. Сподіваюся, що зони захисту буде достатньо, щоби канал блискавки не торкнувся бані.

Liliya_uk

• Гість
Евген Коч
А провод к токоотводу пускать поверх бани? Нам запрещают так делать, так как можем "испортить" красоту.

Offline Andjl

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
 З ДСТУ Б В.2.5-38:2008 п.6.4.10 Природними струмовідводами слід вважати такі конструктивні елементи будівель:
.........
 г) частини фасаду, профільовані елементи і опорні металеві конструкції фасаду за умови, що їх переріз відповідає вимогам табл. 7, що відносяться до струмовідводів, а їх товщина складає не менше 0,5 мм :thumbsup:

Liliya_uk

• Гість
Цитата: Andjl
частини фасаду, профільовані елементи і опорні металеві конструкції фасаду
Крест, как мне кажется, не относится к опорным металличеким конструкциям фасада.

Offline Andjl

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Для звичайних об’єктів як природні блискавкоприймачі можуть розглядатися такі конструктивні елементи будівель і споруд:
...........
в) металеві елементи типу водостічних труб, прикрас, огорож по краю даху тощо, якщо їх переріз не менше значень, визначених  для звичайних блискавкоприймачів;

Offline Andjl

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Liliya_uk,Читайте уважніше хрест це і є блискавкаприймач а не струмовідвід! :thumbsdown:

Liliya_uk

• Гість
Andjl
Да, я согласна с тем, что вы написали. Но я имею ввиду, нужно ли ставить дополнительно стержень (напр. ОБО Беттерманн), или будет достаточно того, что если в случае попадания молнии в крест,при правильности соединений, ток по каркасу маковки и молниеотводу дойдет к заземлителю.

Offline Andjl

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Liliya_uk,  На мою думку, це є лишнім!  ;)

Offline Yurik

• Thank You
  • -Given: 45
  • -Receive: 213
  • Awards II по максимальному времени on-line пребывания на форуме Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Liliya_uk, пройдетесь посмотрите по городу. У нас нет ни одного креста с доп. молниеприемником. Даже в Херсонесе храм, отдельностоящий, рядом нет зданий, нет никаких доп. молниеприемников. К тому же я думаю Вам не дадут разрешение его поставить. Ведь это портит внешний вид.

Offline 3oloS

• Global Moderator
  • Thank You
  • -Given: 327
  • -Receive: 1663
    • Перегляд профілю
    • Awards
Liliya_uk, посмотрите фото с дружественного форума
http://www.colan.ru/forumnew/view.php?idx=57097&from=20&step=20
я склоняюсь больше к варианту закрепленного около креста стержня-молниеприемника

Offline Electrician

• Thank You
  • -Given: 142
  • -Receive: 559
  • У меня примерно такие же очки :-)
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Покровская церковь в Кижах, монтаж молниеотводов
я знаю не все, а только половину

Liliya_uk

• Гість
Спасибо всем за ответы.

Offline Евген Коч

• Thank You
  • -Given: 24
  • -Receive: 23
    • Перегляд профілю
    • Awards
Цитата: Liliya_uk
провод к токоотводу пускать поверх бани? Нам запрещают так делать, так как можем "испортить" красоту.
Найкраще відвести струм блискавки від хреста (блискавкоприймача), використовуючи сталеві ферми каркаса бані. Про це належить подбати заздалегідь. Щодо вигляду ... А гарно буде, як баню понівечить електродинамічними зусиллями від проходження струму блискавки чи, боронь Боже, запалить (як у Києво-Печерській Лаврі минулого року)!

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email: