Автор Тема: Приписи ДСНС  (Прочитано 3071 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Roman

• Thank You
  • -Given: 59
  • -Receive: 57
  • Country: ua
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Приписи ДСНС
« : 21 Березень 2016, 10:06:46 »
Будівля лабораторного складу ЛЗР. Побудована у 1980 році, не обладнана системою пожежної сигналізації. Категорія складу - А, не змінювалась на протязі усього часу експлуатації. Капітальних ремонтів чи переоснащення не було. У 2015 році інспектор ДСНС складає припис про необхідність обладнання складу системою пожежної сигналізації, посилаючись на п.1.2 розділу V НАПБ А.01.001-2015. Як вважаєте, чи достатньо обґруновано припис?
« Останнє редагування: 21 Березень 2016, 10:30:40 від Roman »

Offline rga

• Thank You
  • -Given: 325
  • -Receive: 863
  • Awards Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Re: Приписи ДСНС
« Reply #1 : 21 Березень 2016, 10:46:18 »
Вообще-то, вполне. Мало того, что горит, так еще и взорваться может. И то, что в 80-м году почему-то не защитили, факта опасности лаборатории не отменяет.
Хотя сам пункт ППБ смешной, со ссылкой на отмененный ДБН.  :)

Offline Roman

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #2 : 21 Березень 2016, 10:55:18 »
Згаданий п.1.2 розділу V НАПБ А.01.001-2015 не є прямою нормою, яка безумовно вимагає обладнати будівлю системою пожежної сигналізації. Там є посилання на ДБН В.2.5-56. ДБН (2010 чи 2014 року) встановлює вимоги до обладнання об’єктів СПЗ під час їх будівництва, реконструкції, технічного переоснащення, капітального ремонту, зміни категорій приміщень і будинків за вибухопожежною і пожежною безпекою згідно з НАПБ Б.03.002. Нічого з перерахованого не проводилось. Отже, з огляду на нормативи, чи достатньо обґруновано припис? Можливо, у 80-му році не було вимог захисту лабораторних складів ЛЗР пожежною сигналізацією. :(

Offline rga

• Thank You
  • Awards Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #3 : 21 Березень 2016, 11:23:08 »
Можливо, у 80-му році не було вимог захисту лабораторних складів ЛЗР пожежною сигналізацією.
Не думаю. Тогда были ведомственные перечни. Не помню, чтоб где-то помещения ЛВЖ игнорировали. Могло быть, что надо тушение (и тогда не надо ПС), но тогда должно быть тушение.
Если очень надо, поищите такой перечень соответствующего ведомства, или скажите какое ведомство? У меня есть некоторые нормативы и перечни, в том числе и древние.

Offline Roman

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #4 : 21 Березень 2016, 11:35:39 »
какое ведомство?
Нафтопереробка.

Offline rga

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #5 : 21 Березень 2016, 12:17:47 »
Была такая книга "Сборник правил по пожарной автоматике" (ДСП, между прочим  :) ), с извлечениями из строительных норм и правил, а также Перечней.
Это страницы по министерствам нефтеперерабатывающей промышленности (шины, калоши и прочая резина) и нефтяной промышленности. В последней лаборатории есть.
Качество не очень, но разобрать можно.

Offline rga

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #6 : 21 Березень 2016, 12:42:42 »
Есть еще:
ВНТП 28-79 Противопожарные нормы проектирования предприятий, зданий и сооружений нефтеперерабатывающей и нефтехимической промышленности (в сети не встречала)
и посвежее, вышедший вместо него:
ВУПП-88       Ведомственные указания по противопожарному проектированию предприятий, зданий и сооружений нефтеперерабатывающей и нефтехимической промышленности (взамен ВНТП-28-79)
http://gostbank.metaltorg.ru/data/norms_new/vntp/6.pdf

Offline Roman

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #7 : 21 Березень 2016, 13:10:16 »
rga, дякую.
Тепер зрозуміло, чому не була передбачена система пожежної сигналізації. У мене будівля складу, площа якої менше 100 кв.м.
Але не для того я створив цю тему з елементами інтелектуального шахрайства.
Для мене важливо, щоби приписи ДСНС були бездоганними з правової точки зору.
Я маю об'єкт побудований за нормами минулих років (60-ті, 70-ті, 80-ті). Об'єкт прийнятий Державною комісією, про що складений відповідний акт, який зберігається на об'єкті. Чи були порушені протипожежні норми, чи ні, я не знаю, копирсатися у минулому немає ні бажання, ні часу. Об'єкт функціонував десятки років і ось у 2015 році приходить інспектор ДСНС і "видає" припис - обладнати об'єкт системою пожежної сигналізації відповідно до вимог п.1.2 розділу V НАПБ А.01.001-2015. 
Там є посилання на ДБН В.2.5-56. ДБН (2010 чи 2014 року) встановлює вимоги до обладнання об’єктів СПЗ під час їх будівництва, реконструкції, технічного переоснащення, капітального ремонту, зміни категорій приміщень і будинків за вибухопожежною і пожежною безпекою згідно з НАПБ Б.03.002. Нічого з перерахованого не проводилось.
Я розумію, якби об'єкт був реконструйований і т.п., тоді з приписом я би погодився. Так, звичайно, там мінялися вимикачі, світильники. Але це не тягне на технічне переоснащення. Отже я не бачу підстав для обладнання об'єкта сигналізацією. А з боку інспектора я бачу порушення принципа незворотності дії нормативно-правових актів у часі, коли відбувається перенесення вимог нещодавно уведених документів на діючі об'єкти. Я розумію важливість протипожежних заходів і погоджусь на запропоновані заходи інспектора але у формі рекомендацій. Тоді я можу спланувати на ці заходи бюджет, реальні строки проведення проектних і монтажних робіт. Але я категорично не сприймаю саме сумнівні з правової точки зору приписи з нереальними строками усунення сумнівних зауважень. "Договорняки" з ДСНС я теж категорично не сприймаю. :)

Offline rga

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #8 : 21 Березень 2016, 13:32:35 »
у 2015 році приходить інспектор ДСНС і "видає" припис - обладнати об'єкт системою пожежної сигналізації відповідно до вимог п.1.2 розділу V НАПБ А.01.001-2015
Да, у нас тоже как раз аналогичный случай, хоть системы посвежее.
Думаю, бороться с этим можно, если заказчик готов (наш - не очень готов, боится, что инспектора его тогда со света сживут, накопать-то можно много чего).  :(

Что касается нормативной чистоты претензий пожарных, то она, на мой взгляд сомнительна.
В ДБН В.2.5-56:2010 была одна "плохая" фраза в разделе "ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ СИСТЕМ ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ":
Л.6 Загальні вимоги
Л.6.1 СПЗ повинні відповідати проектній документації та вимогам чинних нормативних документів та стандартів. ...

Вот на это ППБУ и опирались. Но сейчас от нее осталась только разумная часть:
Ж.6.1 СПЗ повинні відповідати проектній документації, яка пройшла експертизу (експертну оцінку).

Offline Roman

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #9 : 21 Березень 2016, 13:38:42 »
наш - не очень готов, боится, что инспектора его тогда со света сживут, накопать-то можно много чего
аналогічно

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email:    
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю