Автор Тема: Дотримання норм освітленності у громадських будівлях  (Прочитано 2652 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline y_pal

• *
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 0
    • Перегляд профілю
    • Awards
Виконую робочий проект з електропостачання кінотеатру (внутрішні мережі). Для проектування частини ЕО отримав завдання від замовника - плани з розміщенням світильників. Попросив надати мені розрахунки освітленості. Відповіли, що мені досить і тих планів. Провів розрахунки освітленості за допомогою програми Електрик 7.0. Виявилось, що у більшості приміщень освітленість перевищує нормовану в рази. Для прикладу: у тамбурі 3,6х2х4 м (ДхШхВ) у завданні є два растрові світильники з ЛЛ 4х18 Вт. Тобто замість нормованих 100 лк отримав усі 400. Склав табличку із нормованими і розрахованими освітленостями і відіслав її замовнику. На що отримав відповідь - замовник не розуміє що ми від нього хочемо, є завдання (план з розміщенням світильників), по ньому і треба виконувати проект.
Чи маю я виконувати проект по завданню, так як хоче замовник, який не сприймає аргументи про норми освітленості? Чи є нормативні документи, які чітко регламентують таку ситуацію?
Чекаю порад.

Offline Сугор

• Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 950
  • Country: ua
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
y_pal, взагалі то в нормах наведені мінімальні значення освітлення. Необхідно уточнити, можливо освітлення буде працювати в різних режимах и одночасно всі світильники вмикатися не будуть. Хоча дійсно для тамбура 400лк забагато. Необхідно ще раз перечитати ДБН B.2.5-28.2006, там крім показників освітленості є ще й інші показники, зокрема показник дискомфорту. І ще запитання: з такою потужносттю освітлення замовник влазить в ТУ?

oipop

• Гість
Склав табличку із нормованими і розрахованими освітленостями і відіслав її замовнику. На що отримав відповідь - замовник не розуміє що ми від нього хочемо, є завдання (план з розміщенням світильників), по ньому і треба виконувати проект.
На это стоит обратить внимание. Заказчику не нужны Ваши расчеты, ему нужны деньги. "Покажите" ему деньги за его ТЗ и Ваше расчетное. А вообще, если заказчик хочет чего то что не нарушает действующие НД, то пожалуйста.

Offline IvaSerge

• Thank You
  • -Given: 13
  • -Receive: 20
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Для иностранных заказчиков можно показывать соответствующие буржуйские нормы. Например, я показывал для освещенности американский стандарт NEK  (National electrical Code, который есть частью гиганского документа по энергосбережению "ASHRAE". Там указаны не люксы, а ВТ/м.кв. Если ВТ/м.кв норм - то ок. Если надо, могу дать ссылку на табличку.

И про освещение в коридорах и холлах: в крутых офисах мы делали освещение в коридорах и с/у такое же, как и в офисных помещениях. Причина - дискомфорт и "ослепление". Например, в офисе 500 лк, а в туалете 100. Выйдя из туалета человек будет щуриться и привыкать к яркому свету, и наоборот, зайдя из офиса в туалет будет казаться, что там очень темно и глазам нужно будет снова привыкать к низкой освещенности.

Offline y_pal

• *
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Дякую усім за відгуки.
Перечитав ще раз ДБН B.2.5-28.2006.
Сугор, Ви абсолютно праві у тому що там наведені мінімальні значення освітлення. І щодо показника дискомфорту теж. Це єдине обмеження, котре я зміг виловити з ДБНу.
Там ще є обмеження по питомих затратах потужності для забезпечення освітленості, але воно дійсне тільки у тому випадку, коли маємо величину освітленості, прийняту для приміщення. У моєму ж випадку прийняті величини освітленості невідомі. Тобто "дизайнер" розробив плани з розміщенням стель і світильників не утруднюючи себе забезпеченням певних величин освітленості для різних типів приміщень.
На цьому сайті бачив приблизно такий заголовок "Візьміть участь у розробці нового видання ДБН B.2.5-28.2006".
У мене одразу виникла ідея внести пропозицію на розгяд шановних розробників цього нормативного документу. Пропозиція така. Якщо дизайнер розробляє дизайн-проект з освітлення громадської будівлі, то має провести світлотехнічний розрахунок із забезпеченням усіх показників і норм освітленості, згідно з вимогами оформити свій проект. І надавати розрахунки розробникам проектної документації. Тоді не буде жодних непорозумінь. Бо мені, як проектувальнику електричних мереж, часто важко отримати таку інформацію від дизайнерів (замовника). І чомусь я упевнений у тому що такі розрахунки просто не проводяться.

Щодо грошей і витрат потужності. Замовником проекту на цьому об'єкті у мене є генпідрядник, котрий виконуватиме усі роботи. І йому на все це начхати (я вже озвучував це питання і отримав просту відповідь, що це не моя справа). Тобто йому важливі об'єми робіт і витрати матеріалів, з чого він матиме заробіток. Ось так воно є. ))

Тому раз немає порушення норм, беру ці плани з розміщенням світильників і виконую розводку. На планах вказую освітленості, які вийшли по розрахунках.

Offline Сугор

• Thank You
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
y_pal, в принципе светотехнический расчет ты можешь потребовать от дизайнера, мотивируя необходимостью прохождения экспертиз

Offline 3oloS

• Global Moderator
  • Thank You
  • -Given: 327
  • -Receive: 1663
    • Перегляд профілю
    • Awards
offtop:
На цьому сайті бачив приблизно такий заголовок "Візьміть участь у розробці нового видання ДБН B.2.5-28.2006"
http://eom.com.ua/index.php?topic=11831.msg84303#msg84303
В связи с началом разработки новых редакций ДБН. В.2.5-28-2006 «Природное и искусственное освещение» и раздела 6 «Электрическое освещение» ПУЭ, достигнута договоренность между Форумом проектировщиков электрических и слаботочных сетей eom.com.ua и руководством разработки данных нормативных документов об обсуждении на форуме eom.com.ua вопросов связанных с данными нормативными документами.

Участвуйте в обсуждении данных нормативных документов:
• Высказывайте свои предложения.
• Пишите какие изменения вы бы внесли.
• Обсуждайте спорные вопросы.
• Отметьте ошибки и несоответствия в данных нормативных.
• Укажите каких пунктов вам не хватает.
• Задайте вопрос по пункту который вам не ясен.

Разработчики обещали прислушаться к мнению проектировщиков, а также принять участие в обсуждении вопросов, которые касаются данных нормативных документов.

Не оставайтесь в стороне, это реальный шанс сделать нормативную документацию лучше!

Формулируйте вопросы и предложения четко и понятно:
- так, что бы их не надо было разъяснять;
- так, как бы вы хотели видеть их в нормативной документации;
- каждый новый отдельный вопрос обсуждается в отдельной теме.

Offline y_pal

• *
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Сугор, я вимагав світлотехнічний розрахунок, на що отримав таку відповідь: "Вам достаточно схемы размещения светильников". Тому розрахунку я не дочекаюсь, і навряд чи такий розрахунок проводився. А проект виконувати треба.

Offline Сугор

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
y_pal, предложите автору ответа самостоятельно пройти экспертизу по охране труда и инвестэкпертизу. Возможно светотехнический расчет и не понадобится для прохождения экспертизы, но тем не мение

Offline y_pal

• *
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Сугор, за останню пораду дуже вдячний.
Справа в тому що усі переговори веде мій керівник, який не хоче щоб я своєю наполегливісттю бува образив замовника. Але Ваша порада це хороший аргумент для нього.

Так чи інакше, зроблю так. Відмовлятись від проекту за який мені заплатять не буду. А от коли не отримаю потрібних даних/розрахунків, то на своїх кресленнях у примітках напишу приблизно таке: "Величини освітленості, кількості і типи світильників прийняті згідно наданого дизайн-проекту ". А далі хай із цим розбирається замовник, який надав мені таке завдання.

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
  • -Given: 1170
  • -Receive: 573
    • Перегляд профілю
    • Awards
y_pal, вы слишком усложняете жизнь себе, заказчику, руководителю и возможно дизайнеру.
Для проектування частини ЕО отримав завдання від замовника
Вы получили задание от заказчика, за исполнение которого он платить вам деньги.
Превышая освещенность вы нормы и законы не нарушаете. Любой уважающий себе супермаркет освещает себя на 1000-1500Лк, вместо нормированных 300-400Лк, почти во всех нормальных туалетах освещенность 150-200Лк, вместо нормируемых тусклых 75Лк. 
Требовать от дизайнера светотехнических расчет наивно.
Единственным аргументом для заказчика может быть цена за светильники, прикиньте приблизительно сколько тысяч гривен он может если урезать количество светильников на правильное количество. Если этот аргумент ему не показатель, смело выполнять проект согласно проекту дизайна. (Урезайте светильники там где это не повлияет на дизайн)

Offline *Андрей*

• Thank You
  • -Given: 279
  • -Receive: 186
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
А разве нету кинотеатров (помещений), на которые можно ориентироваться? Я бы искал вместе с заказчиком что-то подобное и принимал решение ;)

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email: