а вы сами читали эту довольно интересную книгу Гийома Левассера де Боплана, или только провикипедили
Це питання чи твердження? Якщо питання, в кінці повинен стояти знак питання.
и еще одна показательная страница, которая доказывает, что Черкассы и Кременчуг в состав Украины не входили
Ця сторінка нічого не доводить, а от остання фраза, вірніше її категоричність, доводить лише або чиєсь невігластво, або банальну заангажованість.
Дійсно, Руським (тобто українським) Боплан називає правий берег Дніпра на відміну від лівого, що в «Опису України» зветься «московським», тобто належним Російській (Московській) державі. Насправді ж у першій половині XVII ст. Лівобережне Подніпров'я (від Дніпра до середніх течій рік Сули, Псла, Ворскли, Орелі, а також Муравського шляху на сході і басейну Самари на півдні), входило до складу Київського воєводства і належало Речі Посполитій (за Поляновським мирним договором 1634 р., до цієї території приєдналася Чернігово-Сіверщина; південний кордон останньої (згодом — Чернігівського воєводства) проходив по лінії Любеч — Остер — Прилуки — Варва — Ромни). Цілком очевидно, що поняття «московський берег», «московська сторона» стосовно території лівобережної частини Київського воєводства за часів Боплана несло не політико-адміністративне, а територіальне навантаження; йшлося не про адміністративну належність регіону, а про його перебування у сфері впливу Російської (Московської) держави. З півночі і зі сходу лівобережну смугу Київського воєводства завширшки у 100—200 км оточувала підвладна їй територія, що тяглася далеко на південь уздовж важливих стратегічних артерій: Муравського, Ізюмського, Кальміуського шляхів, а також басейну Сіверського Донця. Про усталення традиції іменування всього Лівобережжя «московським» не лише в тогочасній літературі, але й у документальних джерелах, зокрема в офіційному російському діловодстві першої третини XVII ст. свідчить «Книга Большому чертежу» (Книга Большому чертежу.— С. 107—108). Для порівняння можна навести аналогічні назви стосовно територій: правобережного Нижнього Подніпров'я від Чигирина до Микитинської переправи — «руська сторона» (Е. Лясота); лівобережного степу в районі Кінських Вод — «татарська сторона» (Е. Лясота), «кримська сторона» (Книга Большому чертежу); правобережного Середнього Подніпров'я та правобережного Запорожжя — «литовська сторона» (Книга Большому чертежу) (Мемуары.—Вып. 1.— С. 184—185; Книга Большому чертежу.—С. 107, 108, 111). Г. Б.
Ну і взагалі, перш ніж щось з'ясовувати далі, мені слід знати, чи була надана відповідь на попереднє питання. Це важливо. А то де Бронштейн з Ульяновим, а де Боплан та інші середньовічні писаки.