Автор Тема: Як правильно трактувати п. 4 додатку А ДСТУ Б.В.2.5-38:2008?  (Прочитано 2540 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline O.S.

• Thank You
  • -Given: 118
  • -Receive: 316
  • Country: ua
  • Всем успехов и удачи. 07.01.2013
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Як конкретно розуміти цей пункт? Ось його текст:
Будівлі і споруди або їх частини, приміщення яких згідно з ДНАОП 0.00-1.32-01 і НАПБ В.01.056-2005/111 відносяться до зон класів П-І, П-ІІ, П-ІІа
Невже це значить, що коли в будівлі є навіть одна нещасна комора категорії П-ІІа площею 1 кв. метр, то будівля підпадає під цей пункт? Але ж це попахує абсурдом.
Чи можливо це значить, що коли всі (чи більшість) приміщень належать до категорії П-ІІа, то тільки тоді така будівля підпадає під цей пункт?
Можливо є якесь офіційне роз'яснення? Або розкажіть зі свого досвіду проектування.

Offline Сугор

• Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 950
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
O.S., а счем связана проблема? А какя степень огнестойкости здания? неужели первая или вторая?

Offline O.S.

• Thank You
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
а счем связана проблема?
З тим, що під цей пункт потрапляють майже всі звичайні 9-поверхові будинки, і для них треба тоді робити блискавкозахист як положено: сітка на даху, опуски через кожні 20 м, з'єднувальний пояс, заземлювачі, тощо. Але ж в реальності ніхто такого не виконує. Заземлюють антенні мачти, радіостійки -- і все.
Тому я і цікавлюсь, як трактувати цей пункт.

Ступінь вогнестійкості ІІ у всіх цих панельних коробок
« Останнє редагування: 16 Березень 2012, 15:59:16 від O.S. »

Offline Сугор

• Thank You
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Але ж в реальності ніхто такого не виконує.
Просто, возможно там используется арматура конструкций

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Просто, возможно там используется арматура конструкций
Не думаю, це ж панельні будинки, а не моноліт. Тим більше є і цегляні.

Offline Roman3R

• Thank You
  • -Given: 83
  • -Receive: 1109
  • Awards ЕОМактивность III-3й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) III по максимальному времени on-line пребывания на форуме За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
під цей пункт потрапляють майже всі звичайні 9-поверхові будинки, і для них треба тоді робити блискавкозахист як положено
Але ж в реальності ніхто такого не виконує
Необхідність блискавкозахисту житлових і громадських будівель визначається відповідно п.13 та 14 додатку А .
Вчаться на своїх помилках, а на чужих роблять кар’єру

Offline Сугор

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Не думаю, це ж панельні будинки, а не моноліт
Ну в панелях тоже есть арматура... Квартиры, на сколько я знаю, не категорируются

Offline Сугор

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Необхідність блискавкозахисту житлових і громадських будівель визначається відповідно п.13 та 14 додатку А .
Ну тут тоже, по моему, не все однозначно... К примеру торговый центр - общественное здание и по идее п.13 и 14, но в нем присутствует категорийные помещения и тогда п.4. :'(. И как быть с 16-ти этажками? разница меду 9 и 16 этажей менее 25м. А если все здания в оркуге примерно одной высоты, нужно делать МЗ или нет?

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Я б дуже хотів, щоб так і було, але нажаль не можу впевнено стверджувати, що п. 4 на житлові і громадські будівлі не розповсюджується.
Квартиры, на сколько я знаю, не категорируются
Квартири ні, але в 99 % будинків є сміттєкамера, комора інвентаря двірника, комори мешканців в підвалах, і т.д. Всі вони належать до приміщень з П-ІІа
Тому моє питання по ідеї актуальне не тільки для мене, а і для всіх, хто займається блискавкозахистом в принципі
« Останнє редагування: 16 Березень 2012, 16:34:02 від O.S. »

Offline Сугор

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Квартири ні, але в 99 % будинків є сміттєкамера, комора інвентаря двірника, комори мешканців в підвалах, і т.д. Всі вони належать до приміщень з П-ІІа
А еще сечас в домах очень часто устраивают подземные паркинги... так чо на их фоне какаята кладовка уже особой роли играть не будет :'(

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
А еще сечас в домах очень часто устраивают подземные паркинги...
Ну якщо паркінг, то питань нема.

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Доречі, ось знайшов в старому РД по блискавкозахисту фразу, яка все проясняє. Нажаль, РД вже не діє, а в новому ДСТУ нічого такого немає.

1.5. Для зданий и сооружений, не менее 30% общей площади которых приходится на помещения, требующие устройства молниезащиты по I, II или III категории, молниезащита этой части зданий и сооружений должна быть выполнена в соответствии с п. 1.2.
Для зданий и сооружений, более 70% общей площади которых составляют помещения, не подлежащие молниезащите согласно табл. 1, а остальную часть здания составляют помещения I, II или III категории молниезащиты, должна быть предусмотрена только защита от заноса высоких потенциалов по коммуникациям, вводимым в помещения (...)

Дуже і дуже шкода, що в новому ДСТУ нічого подібного не написано.

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email: