Автор Тема: Измерение величины заземления  (Прочитано 11509 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline VitO

• Thank You
  • -Given: 82
  • -Receive: 3
  • Country: ua
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Re: Измерение величины заземления
« Reply #30 : 30 Січень 2010, 11:41:26 »
Цитата: O.S.
Але як реально розрахувати опір розтікання для сталевої труби, чи там арматури?

Розрахувати може й важко, але контролювати величину опору заземлення блискавкозахисту можна і навіть треба. А, маючи інші дані, (опір повторного заземлення PEN-провідника - 30 Ом; знаючи, що загальний опір всіх цих заземлювачів має бути 10 Ом) - ми можемо розрахувати те значення опору за яке "вилазити" значення опору заземлення  блискавкозахисту неможе.

А як контролювати опір розтікання арматурного каркасу? До арматурного каркасу додатково в'яжуться провідники блискавкозахисту (на стадії заливання) - оцинкована штаба, випуски якої можна зробити в щитову наприклад, або можна влаштувати "точку опори заземлення" (obo bettermann №5420016) - і так можна контролювати. 

А може ж бути так, що єдиним заземлювачем є металевий каркас залізобетону, який служитиме і для блискавкозахисту і для повторного заземлення PEN-провідника - то получається, що величина його опору має бути 10 Ом.

Offline O.S.

• Thank You
  • -Given: 118
  • -Receive: 316
  • Всем успехов и удачи. 07.01.2013
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #31 : 30 Січень 2010, 13:22:16 »
Quote (selected)
Розрахувати може й важко, але контролювати величину опору можна і навіть треба.

Ну це так, але що робити на стадії проектування?
От я проектую об"єкт, звідки я знаю скільки і яких електродів вбивати для контура повторного штучного заземлення, шоб загальний опір повторного заземлення не був більше 10 Ом?
Якшо я не знаю опору розтікання природніх заземлювачів (арматури будинку і металевих комунікацій)?

Тому я все-таки прихильник версії про помилку розробників ПУЕ, тобто для кабельних ліній не нормується опір повторного заземлення.
А нормується він тільки для повітряних ліній, для них його значення (5, 10, 20 Ом) досягається за рахунок повторного заземлення опор по ходу лінії.
« Останнє редагування: 30 Січень 2010, 13:29:39 від O.S. »

Offline VitO

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #32 : 30 Січень 2010, 15:04:41 »
Та я й непроти з Вами погодитись, шановний O.S., але ж якби бути впевненим, що Ви праві. Що в ПУЕ дійсно забули щось дописати.

А так, при такій редакції, Ви вже вибачайте, але більше схиляюсь до свого варіанту.

"От я проектую об"єкт, звідки я знаю скільки і яких електродів вбивати для контура повторного штучного заземлення, шоб загальний опір повторного заземлення не був більше 10 Ом?
Якшо я не знаю опору розтікання природніх заземлювачів (арматури будинку і металевих комунікацій)?"
Проектуєте приєднання арматури, металокаркасу, а я ще б зробив випуски штаби щоб була можливість приєднати при потребі контур горизонтильних заземлювачів, який можна закласти у грунті по периметру об'єкта.

Готовий далі обговорювати дане питання. Може ще хтось приєднається.
« Останнє редагування: 30 Січень 2010, 15:17:47 від VitO »

Offline O.S.

• Thank You
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Серебрянная сова (250 благодарностей + 1000 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #33 : 30 Січень 2010, 22:40:39 »
Quote (selected)
Та я й непроти з Вами погодитись, шановний O.S., але ж якби бути впевненим, що Ви праві.

Та я і сам не впевнений на 100% в свой правоті, так, здогадки. Правда, на користь моєї версії є ще примітка до п. 2.4.1.11 ДБН В.2.5-27:

"Точкою мережі, яка заземлюється, повинна бути нейтральна або середня точка джерела живлення.(...)

Примітка. Якщо існують інші точки надійного зв'язку з землею, для наближення у разі замикання на землю значень потенціалів на захисному провіднику до потенціалу землі рекомендується виконувати приєднання цього захисного провідника (там, де це можливо) до зазначених точок (повторні заземлення).
Особливо ефективним з погляду електробезпеки є таке повторне заземлення на вводі в електроустановку будинку або споруди (...).
Повторне заземлення на вводі лінії живлення в електроустановку будинку (споруди) в більшості випадків забезпечується основною системою зрівнювання потенціалів, до якої приєднані провідні частини, що мають контакт із землею"

а взагалі кращий вихід -- написати лист розробнику ПУЕ з вимогою (чи проханням) роз"яснити що до чого...тільки часу немає

Offline VitO

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #34 : 31 Січень 2010, 11:11:07 »
а взагалі кращий вихід -- написати лист розробнику ПУЕ з вимогою (чи проханням) роз"яснити що до чого...тільки часу немає

Давайте може й спробуємо - я таке ніколи неробив - тільки чув. В якій формі це треба робити? Можу цим зайнятись.
А може варто зачекати кілька днів - люди вийдуть на роботу - напишуть свої міркування. Може ще хтось захоче підписатись під цим листом.

Вова 01

• Гість
Для определения сопротивления заземления нужно понять что такое заземлитель п. 1.7.16 и что такое заземляющее устройство п. 1.7.21. Согласно п. 1.7.92 сопротивление заземляющего устройства должно быть не менее 4 Ом для линейного напряжения 380В. Общее сопротивление заземлителя (которое проектируется к примеру ) п. 1.7.95 должно быть не более 10 Ом (380В), повторного заземлителя  - 30 ОМ

Offline mental

• Thank You
  • -Given: 179
  • -Receive: 28
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Автор 50 тем
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #36 : 15 Березень 2010, 16:51:03 »
При расчетах брать сопротивление заземлителя или заземляющего устройства?
"Теория без практики мертва и бесплодна.
Практика без теории вредна и пагубна."
К.Ф.Гаусс.

Offline NeON2K

• Global Moderator
  • Thank You
  • -Given: 157
  • -Receive: 324
  • Country: de
  • "Нет, это не ОН..." © NeON2K
    • Перегляд профілю
    • Steplex.com
    • Awards
« Reply #37 : 15 Березень 2010, 17:13:42 »
Цитата: mental
сопротивление заземлителя или заземляющего устройства?
=-0 переведи , это разве ни одно и то же ? 
Как-то так...

Offline mental

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #38 : 16 Березень 2010, 08:12:58 »
Цитата: NeON2K
сопротивление заземлителя или заземляющего устройства?
 переведи , это разве ни одно и то же ?
По ПУЭ: Заземлювач – провідна частина (провідник) або сукупність з'єднаних між собою провідних частин (провідників), які перебувають в електричному контакті із землею безпосередньо або через проміжне провідне середовище, наприклад, бетон.
Заземлювальний пристрій – сукупність електрично з'єднаних між собою заземлювача і заземлювальних провідників, включаючи елементи їх з'єднання.
Получаеться не одно и тоже. И к каждому свои требования по сопротивлению.
К.Ф.Гаусс.

Offline CC19

• Thank You
  • -Given: 106
  • -Receive: 323
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #39 : 16 Березень 2010, 08:33:49 »
Electrician, O.S., VitO Читал ваши размышления, хотел вставить свои 5 коп., а потом всповнил, есть же пособие к главе 1.7 http://eom.com.ua/index.php?action=downloads;sa=view;id=740
Много чего стает на свои места (хотя и не все :()

Offline mental

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #40 : 16 Березень 2010, 09:30:03 »
На сколько я понял, сопротивление заземляющего устройства, к которому присоединены нейтрали генератора или трансформатора, или выводы источника однофазного тока должно быть в любое время года не более 2, 4 и 8 Ом соответственно при 660, 380 и 220 В источника трехфазного тока или 380, 220 и 127 В источника однофазного тока. Это сопротивление должно быть обеспечено с учетом использования естественных заземлителей, а также заземлителей повторных заземлений PEN- или PE- проводника ВЛ до 1 кВ при количестве отходящих линий не менее двух.
Сопротивление заземлителя, расположенного в непосредственной близости от нейтрали генератора или трансформатора, или вывода источника однофазного тока должно быть не более 15, 30 и 60 Ом соответственного при линейных напряжениях 660, 380 и 220 В источника трехфазного тока или 380, 220 и 127 В источника однофазного тока. При удельном сопротивлении земли ρ > 100 Ом×м допускается увеличивать указанные нормы в 0,01 ρ раз, но не более десятикратного.
Общее сопротивление растеканию заземлителей (в том числе естественных) всех повторных заземлений PEN- проводника каждой ВЛ в любое время года должно быть не более 5, 10 и 20 Ом соответственно при линейных напряжениях 660, 380 и 220 В источника трехфазного тока или 380, 220 и 127 В источника однофазного тока. При этом сопротивление растеканию заземлителя каждого из повторных заземлений должно быть не более 15, 30 и 60 Ом соответственно при тех же напряжениях. При удельном сопротивлении земли ρ > 100 Ом×м допускается увеличивать указанные нормы в 0,01ρ раз, но не более десятикратного.
Получаеться что непосредственные контура заземления в непосредственной близости от нейтрали генератора или трансформатора, или вывода источника однофазного тока и контура повторных заземлений - это заземлители, а все эти контура плюс заземляющие проводники - это заземляющее устройство, и его сопротивление должно быть не более 2, 4 и 8 Ом. Тоже самое получаеться и с повторным заземлением. Сопротивление 5, 10 и 20 Ом - это сопротивление не каждого заземлителя, а общее сопротивление всех повторных заземлителей ВЛ.
Верно я понял или заблуждаюсь?
К.Ф.Гаусс.

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #41 : 16 Березень 2010, 12:04:22 »
CC19, спасибі! Класний посібник, де ж ви раніше були :)

Приклад на ст. 103 (в поясненні до п. 1.7.92) дещо прояснив ситуацію. Виходить, що 4 Ом -- це не опір контура на ТП, а опір загальний, з урахуванням всіх повторних заземлень. А на ТП часто достатньо просто нейтраль трансформатора з"єднати із заземлювачем опором 30 Ом (як в прикладі).

Але нажаль в цьому посібнику нема пояснення до п. 1.7.95. Хоча пояснення до п. 1.7.93 непрямо підтверджують правоту Electrician (ответ № 26), тобто п. 1.7.95 все-таки стосується повітряних ліній.

« Останнє редагування: 16 Березень 2010, 12:58:31 від O.S. »

Offline CC19

• Thank You
  • -Given: 106
  • -Receive: 323
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #42 : 16 Березень 2010, 14:08:06 »
А на ТП часто достатньо просто нейтраль трансформатора з"єднати із заземлювачем опором 30 Ом

Виходе що так, тільки в мене рука не підніметься написати 30 Ом, навіть в такому випадку як в прикладі :D

Offline O.S.

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #43 : 16 Березень 2010, 15:06:56 »
Quote (selected)
тільки в мене рука не підніметься написати 30 Ом, навіть в такому випадку як в прикладі

Якщо заземлювальний пристрій на ТП один (спільний і для нейтралі тр-ра і для відкритих провідних частин ТП), то в деяких випадках правильно що не підніметься, бо є вимоги до опору такого пристрою в п. 3.3--3.6 ДБН В.2.5.27-2006.

Offline mental

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #44 : 16 Березень 2010, 15:14:14 »
Цитата: CC19
Виходе що так, тільки в мене рука не підніметься написати 30 Ом, навіть в такому випадку як в прикладі
Якщо заземлювальний пристрій на ТП один (спільний і для нейтралі тр-ра і для відкритих провідних частин ТП), то в деяких випадках правильно що не підніметься, бо є вимоги до опору такого пристрою в п. 3.3--3.6 ДБН В.2.5.27-2006.
Виходить що при розрахунку заземлення треба брати до уваги і вся заземлювачі, також вказувати на це в поясньовальній записці, або в усній формі пояснювати експертизі :D
К.Ф.Гаусс.

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email:    
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю