Автор Тема: Ступінь захисту світильників для кухні їдальні  (Прочитано 4718 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline my_move

• Thank You
  • -Given: 9
  • -Receive: 72
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
Нормативных требований ставить в цехах общепита светильники свыше чем IP23 и не было (см. к примеру ВСН 59-88, таблица 4).
Но всегда были требования здравого санитарно-технического смысла - ведь реально отмыть светильник, скажем в горячем, рыбном или мясном цеху можно только щедро обрызгав его из пульверизатора довольно таки химически активной жидкостью и затем протерев чистой тряпочкой, два или даже три раза. Можно уверенно говорить что такую процедуру без вреда для себя способен выдержать только светильник с ІР65. Или если аккуратно мыть, то ІP54. Если ІР будет меньше 54, то светильники без вреда для светильника (и мойщика) не помыть, ну, и вы видели как это, когда светильники моют редко, от случая к случаю.

Offline Сугор

• Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 950
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
my_move, не розумію чого Ви віднесли кухню до вологих приміщень? Приміщення мийки посуду - так, можливо. Що до миття світильників, то у виробничіх приміщеннях світильники також час від часу необхідно мити, але ПУЕ не вимагає використовувати світильники з високим ІР. Тут треба ставити питання по іншому - чи доцільно робити армстронг на кухні? на скільки реально відмити арсмтронг від жиру?
rga, що до конденсату, то теж якось сумнівно. Для утворення конденсату повинні бути певні умови, на скільки я пам'ятаю, різниця тимператур має бути щось біля 7 градусів. В приміщенні має бути вентиляція яка буде відводити зайве тепло, єдине місце де можливе утворення конденсату - труби з холодною водою.

Offline Andrey_ka

• Thank You
  • -Given: 56
  • -Receive: 54
  • місто- Герой Харків. Салтівка...
    • Перегляд профілю
    • Awards
СанПін 42-123-5777-91, п.6.4.хоч якась норма, все інше на мій погляд домисли, хоча навіщо у виробничих приміщеннях потрібна арматура у вибухозахищеному виконанні теж не зовсім зрозуміло. А з іншого боку вибухозахищене виконання передбачає як мінімум IP65.

Offline Сугор

• Thank You
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
хоч якась норма
Andrey_kaхоч якісь норм не існує. Норми бувають діючі і не діючі. СанПін 42-123-5777-91 в Україні не діє вже 5 років

Offline Andrey_ka

• Thank You
  • -Given: 56
  • -Receive: 54
  • місто- Герой Харків. Салтівка...
    • Перегляд профілю
    • Awards
в Україні не діє вже 5 років
згоден, але тоді ситуація зайшла в глухий кут...

Offline my_move

• Thank You
  • -Given: 9
  • -Receive: 72
    • Перегляд профілю
    • Awards
my_move, не розумію чого Ви віднесли кухню до вологих приміщень?
Я? Это ВСН 59-88, табл.4 относили кухню к влажным помещениям и, соответственно, рекомендовали степень защиты светильника ІР23. Не знаю о чем думали составители ВСН, но на светильник с ІР23 нельзя наносить моющее средство разбрызгиванием и выковырять грязь из щелочек защитных "двойки" и "тройки" тоже не получиться. Они реально грязные, их помыть нельзя. Помыть нельзя - гигиены нет, а это плохо. Почти так же плохо, как и то, что составители ВСН ввели в заблуждение целые поколения строителей кухонь (горячих цехов, рыбных, мясных и т.д.)

Offline Сугор

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
my_move, в табл.4 ВСН 59-88 https://dnaop.com/html/31200_3.html я не знайшов прив'язки виробничих приміщень кухонь до умов середовища

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
  • -Given: 1170
  • -Receive: 573
    • Перегляд профілю
    • Awards
В старому 23 - 2003 ДБН були умови середовища.

Offline Сугор

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
andery, я якось не находжу логікі взагалі
вологі приміщення - ІР23
а у вогких приміщеннях - ІР51, а ІР23 - допускаються
і що таке 5'0?

Offline CC19

• Thank You
  • -Given: 106
  • -Receive: 321
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
а у вогких приміщеннях - ІР51, а ІР23 - допускаються
Виходить, що вогке приміщення більш вологе ніж вологе приміщення :), а ІР51 має кращий захист ніж ІР23. Все таки волога і вода - різні речі.
і що таке 5'0?
Апостроф це ще із старих ГОСТів, наскільки я розумію, зараз вже не використовується

З.І. Взагалі, ІР23, якийсь екзотичний ступінь захисту, не зустрічав його в сучасних ел.приладах. Я так розумію, якщо ти зробив гарний захист від води (ІРх4), то ти автоматично зробив і гарний захист від пилу (автоматично отримаєш як мінімум ІР44)
« Останнє редагування: 05 Серпень 2022, 22:48:27 від CC19 »

Offline rga

• Thank You
  • -Given: 325
  • -Receive: 863
  • Awards Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
rga, що до конденсату, то теж якось сумнівно. Для утворення конденсату повинні бути певні умови, на скільки я пам'ятаю, різниця тимператур має бути щось біля 7 градусів. В приміщенні має бути вентиляція яка буде відводити зайве тепло, єдине місце де можливе утворення конденсату - труби з холодною водою.
Це в нормальних умовах так має бути. Я казала про теперішні умови війни, коли опалення не гарантується, хоч і сподіваємося. В цьому разі можливо все.
Гугл на запит выдповів таке:
"при температуре +20 внутри помещения, а влажности 80%, то на любых поверхностях с температурой ниже +16,44 образуется конденсат".
Може статися: приміщення поверхом вище, що опалюється не дуже так, і кухня, де під стелею явно не +20, а значно більше. Чому б не утворитися конденсату.
Ясно, що це тільки верогідна та тимчасова ситуація, але це як раз на розсуд замовника.

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email:    
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю