Автор Тема: Кнопки в шафах пожежних кранів більше не потрібні?  (Прочитано 14332 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline rga

• Thank You
  • -Given: 325
  • -Receive: 863
  • Country: ua
  • Awards Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Ну, і яким чином рекомендація щодо місця розташування (якихось) кнопок (якогось) дистанційного пуску в шафах пожежних насосів, компенсує відсутність в пункті 11.3.1.1   "Електрокерування..." вимоги щодо організації самого дистанційного пуску. Якщо такої вимоги нема (а її там нема), то й проектувати такий пуск не потрібно (міркуючи в межах формальної логіки).
А как Вы представляете эту "вимогу", так, чтоб это Вас устроило?
Впрочем, дело хозяйское. Нарушение нормативов - теперь личное дело проектировщика, и ответственность он несет самостоятельно и до конца своей жизни.

Offline my_move

• Thank You
  • -Given: 9
  • -Receive: 72
    • Перегляд профілю
    • Awards
А как Вы представляете эту "вимогу", так, чтоб это Вас устроило?
Я вже вище натякав, як я собі ще уявляю... (вам теж треба трошки повчитись читати, а не тільки себе слухати). Повторюю, було б добре як тут.

13.4 Системи газового, порошкового та аерозольного пожежогасіння
13.4.1 Електрокерування повинно забезпечити:
а) автоматичний пуск;
б) дистанційний пуск;
...
д) контроль працездатності електричних ланцюгів управління, що формують запуск (визначення обриву);

Нарушение нормативов - теперь личное дело проектировщика...
Може й так, але якщо норми дурнуваті, то чи має за це відповідати проектувальник. Вам здається що так, мені - що ні.

Offline rga

• Thank You
  • Awards Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Я вже вище натякав, як я собі ще уявляю... (вам теж треба трошки повчитись читати, а не тільки себе слухати). Повторюю, було б добре як тут.
А зачем догадываться, кто что имел в виду, выражая недовольство? Лучше переспросить. Однозначный текст вопросов не вызывает. Но пока все равно не все ясно.

Пуск в Ваше понятие управления не входит? В чем тогда заключается управление насосами, дистанционное и местное?

Offline my_move

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Пуск в Ваше понятие управления не входит? В чем тогда заключается управление насосами, дистанционное и местное?
Ні, пуск до складу функції "управління" не входить. Пуск входить до складу функції "електрокерування" (так в документі). А "управління", яке теж мало б входити до складу функції "електрокерування" нарівні з пуском, окрім власної і власно функції пуску призначено ще й для зупинки того обладнання, управління яким виконується. Тому б я волів, щоб в нормах було чітко вказано функцію "дистанційного пуску". Однак, все це лірика, а далі не ліпше: для даної теми ДБН В.2.5-56 2014 не передбачає контролю цілісності ланцюгів дистанційного пуску; така ось дикість.

Offline grossel

• Thank You
  • -Given: 110
  • -Receive: 1621
  • Awards ЕОМактивность II- 2й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Ну вы my_move, я извиняюсь, и накрутили.
Для данных систем в обязательном порядке должны предусматриваться:
а) местное управление возле электроприводов насоса (в зоне видимости) которое служит для местного управления ЭД насосов в режиме ремонта и пусконаладки, а также для местного управления в рабочем режиме и, согласно главы 5 ПУЭ, для блокировки электропривода в режиме ремонтных работ при наличии дистанционного и автоматического пуска;
б) дистанционное-путем нажатия кнопки возле ПК или при открытии ПК наполовину. Дистанционное означает- ручное управление посредством воздействия на командоаппарат установленный вне зоны видимости управляемого электропривода или оборудования;
в) автоматическое-управление которое осуществляется без участия обслуживающего персонала, по сигналу от датчиков и оборудования СПЗ.
По моему тут все предельно ясно и вам дали ссылки на пункты в соответствующих документах.
Если вы хотите сделать ревизию соответствующим НД, я вам советую сделать свой проект по своему разумению и посмотреть на реакцию МЧС-например. А то они привыкли при сдаче объекта крутить ПК и смотреть срабатывает система при открытии ПК наполовину  или нет, нажимать кнопки, смотреть напор струи, нормальное давление или нет-вот вы их и удивите. :D
« Останнє редагування: 14 Квітень 2018, 11:35:51 від grossel »
канал видео wwwGenPlanaNet на YouTube
http://www.youtube.com/user/wwwGenPlanaNet

Offline my_move

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Для данных систем в обязательном порядке должны предусматриваться
Вірно пишите, герр grossel, однак, дещо не таке як вам ввижається. Я знаю як це працює. Бо якби не знав, мене навряд чи хвилювало б чому в ДБН В.2.5-56 2014 відсутній режим дистанційного пуску пожежних насосів і - який жах - контроль цілісності ланцюгів дистанційного пуску.

Offline rga

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Ні, пуск до складу функції "управління" не входить.
Ну, как хотите. Делайте проекты без дистанционного пуска и без контроля линии. Кто ж запретит тут Вам это делать? В конце концов, ответственность Ваша.

Offline my_move

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Делайте проекты без дистанционного пуска и без контроля линии. Кто ж запретит тут Вам это делать?
Пропонуєте порушувати вимоги чинного ДБН В.2.5-56 2014?  ::)

Offline rga

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Пропонуєте порушувати вимоги чинного ДБН В.2.5-56 2014?  ::)
Какие требования? Те, которые Вы за требования не считаете?  :o

Offline my_move

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Какие требования? Те, которые Вы за требования не считаете?
Дивна ви якась, бо це якраз не я, а люд, який складав ДБН В.2.5-56 2014 вирішив, що режим "дистанційного пуску" від кнопок в шафах пожежних кранів не потрібен. І не вписав цю вимогу в текст нормативу. Її нема. І не буде: я подивився текст проекту змін до ДБН В.2.5-56 2014. Сам термін "дистанційний пуск" там таки передбачено, однак, підпункт "дистанційний пуск" в пункті про пуск пожежних насосів відсутній. Як на мене, це вже виглядає як принципова відмова від кнопок в шафах ПК.

Offline rga

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Дивна ви якась, бо це якраз не я, а люд, який складав ДБН В.2.5-56 2014 вирішив, що режим "дистанційного пуску" від кнопок в шафах пожежних кранів не потрібен. І не вписав цю вимогу в текст нормативу. Її нема. І не буде: я подивився текст проекту змін до ДБН В.2.5-56 2014. Сам термін "дистанційний пуск" там таки передбачено, однак, підпункт "дистанційний пуск" в пункті про пуск пожежних насосів відсутній. Як на мене, це вже виглядає як принципова відмова від кнопок в шафах ПК.
В наших нормативах существенных нестыковок и так слишком много, чтоб еще и высасывать их из пальца.

Offline grossel

• Thank You
  • -Given: 110
  • -Receive: 1621
  • Awards ЕОМактивность II- 2й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Во-первых, пожарные насосы, пожзадвижка на обводном трубопроводе являются технологическим оборудованием и относятся к разделу ВК и уже сантехники нам выдают техзадания на их подключение и задают алгоритм работы и уже их нормативные документы в этом плане являются для нас приоритетом-то есть их ДБН В.2.5-64 2012.
Во-вторых, почему вы считаете, что от кнопок возле ПК должны включаться пожнасосы, а я например считаю, что по сигналу от кнопок или открытии ПК наполовину должна открыться пожзадвижка на обводном трубопроводе, заполнить водой всас пожарных насосов с мокрым ротором и при достижении заданного (сантехниками) давления на насосе-включить пожарные насосы. Ибо в другом случае насосы при пуске ( без открытия пожзадвижки) просто создадут розряжение и завоздушивание пожарного трубопровода и естественно система работать не будет.
канал видео wwwGenPlanaNet на YouTube
http://www.youtube.com/user/wwwGenPlanaNet

Offline iop

• Thank You
  • -Given: 158
  • -Receive: 27
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
ДБН В.2.5-64 2012 п.14.17
Сигнали на запускання пожежних насосів, відкривання запірної арматури на обвідній лінії водомірного вузла повинні надходити від кнопок, які встановлені на кожному поверсі в шафах пожежних кран-комплектів, та автоматично від датчика положення вхідної запірної арматури пожежного кран-комплекту в разі відкриття наполовину будь-якої з вхідної запірної арматури пожежних кран-комплектів.

ДБН В.2.5-56 2014 п.11.3.1.2
Формування командного імпульсу автоматичного пуску насосів підвищувачів тиску та відкривання електрозасувки на обвідній лінії водомірного вузла необхідно здійснювати від датчика положення пожежного кран-комплекту в разі відкривання наполовину будь-якого з пожежних кранів.

ДБН В.2.5-56 відмінив пуск від кнопок в шафах пожежних кранів?
Також він скасував: п. 4.26 ДБН В.2.2-15-2005, п. Ж.4 ДБН В.2.2-9-2009, та п.8.23 ДБН В.2.2-23:2009  beer.

Цитата:  ДБН В.2.2-23
При установке внутренних пожарных кранов на питающих трубопроводах водозаполненных
спринклерных установок согласно ДБН В.2.5-13 установка кнопок дистанционного пуска насосов
у пожарных кранов не требуется.

ДБН В.2.5-56 2014 не передбачає контролю цілісності ланцюгів дистанційного пуску; така ось дикість.

Он, также, не предусматривает это и для линий оповещения. А оборудование, такую возможность, предусматривает.
И нормальные проектировщики, надеюсь, тоже должны понимать важность этого момента. Хотя, очень часто встречаются проекты где отсутствует контроль целостности цепи того же оповещения.
« Останнє редагування: 18 Квітень 2018, 13:11:25 від iop »

Offline rga

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Цитата:  ДБН В.2.2-23
Quote (selected)
    При установке внутренних пожарных кранов на питающих трубопроводах водозаполненных
    спринклерных установок согласно ДБН В.2.5-13 установка кнопок дистанционного пуска насосов
    у пожарных кранов не требуется.
Насколько я знаю, ДСТУ Б ЕN 12845 запретил вешать ПК на трубопроводы спринклерных систем. Так что это актуально разве что для систем, выполненных по ДБН В.2.5-13-98*.

Offline iop

• Thank You
  • -Given: 158
  • -Receive: 27
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Насколько я знаю, ДСТУ Б ЕN 12845 запретил вешать ПК на трубопроводы спринклерных систем.
Это в EN 2016-го года?

Т.к.  ДСТУ Б EN 12845:2011:

Цитата: НАЦІОНАЛЬНА ПРИМІТКА
Підключення  кран-комплектів  до  системи  спринклерного  пожежогасіння  можливе за умови забезпечення необхідних значень витрати води (з урахуванням  витрат води у спринклерній  системі)

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email:    
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю