А навіщо мені заборона від якогось бюрократа,
my_move, не зрозумів про заборону та бюрократа

Проста логіка підручника фізики за якийсь там клас мала б вберегти нас усіх від таких от "рекомендацій" та їх виконання. Одначе.
Стосовно фізики... Що може викликати перевантаження у світильнику та в вимикачі? Якщо з одним із 20 (наприклад) світильників або вимикачем щось станеться, то автомат зреагує тільки на К.З. а тут вже треба робити інші рохрахунки з урахуванням данних мережі починаючи від ТП, і кількість та характеристики світильників на значення струму К.З ні як впливає.
А як що до досвіду та статистики? У тисячах старих квартирах на протязі багатьох років у поверхових щитах лінії живлення квартир захищали автомати 16А, а вимикачі освітлення були на 6А, а розетки на 10А. А як бути коли керувавання освітленям здійснюється беспосередньо з розподільчого (групового) щита за допомогою пускача або просто автомата?
У
Додатку Л автори надали розрахунок як обирати уставку автомата щоб не було зпрацьовування при включенні світлодіодних світильників, цією ж формулою можно скористатися й у "зворотньому напрямку" для визначення максимальної кількості світлодіодних світильників які можно підключити від автомата з обраною уставкою. Ніхто не забороняє Вам використовувати для захисту линій освітлення автоматів на 10А. Але якщо Ви стверджуєте що для захисту ліній освітлення треба використовувати виключно автомати на 10А, то булоб не зайвим давати посилання на норми де це написано.
На жаль зараз не можу знайти де це написано, але колись читав у якомусь документі, що для захисту мереж освітлення можна застосовувати автомати з уставкою не більшою 63А.
Мне більше непокоїть, що автори
Додатку Л рекламують окремих виробників
АВВ, та
Світлові Технології як на мене це неприйнятно. У випадку з характеристиками автомата необхідно було надати посилання на ДСТУ, а у випадку із світильником требо було просто не вказувати виробника