Автор Тема: Заземлення басейнів  (Прочитано 3285 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Вячеслав Володимирович

• *
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 0
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
Заземлення басейнів
« : 02 Червень 2013, 12:34:42 »
Доброго дня.

Знову постало питання із заземленням басейнів схоже на http://eom.com.ua/index.php?topic=2676.msg17242#msg17242 . В приміщенні знаходяться 3 басейни, і басейнщики-гідравліки вимагали виконання окремого контуру на кожен із них, посилаючись на "так сказав електрик дядя Вася" та свої страхи "щоб з одного басейну по спільному провіднику не виникла напруга на іншому, у випадку аварійної ситуації". На моє прохання агрументувати це нормами відповіді не отримав. Заспокоїлись після мого листа наступного змісту:

1) Згідно НПАОП 40.1-1.32-01.  Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок.
Розділ 3. ЕЛЕКТРОУСТАНОВКИ ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧИХ,  СПОРТИВНИХ, КУЛЬТУРНО-ВИДОВИЩНИХ БУДИНКІВ  І СПОРУД, ЗАКЛАДІВ ДОЗВІЛЛЯ ТА КУЛЬТОВИХ
3.3.1. Живлення електроприймачів повинно виконуватися від мережі 380/220 В з глухозаземленою нейтраллю з системою заземлення ТN-S* або ТN-С-S*.
*Див. 1.7.26 ПУЕ.Системи  ТN-S та ТN-С-S не передбачають власного додаткового контуру заземлення!!!
2). Згідно  ДБН В.2.5-23:2010  ПРОЕКТУВАННЯ ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ ОБ'ЄКТІВ ЦИВІЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
2 ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ТА ЗАХОДИ З ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ
2.1 У споруджуваних, а також тих будинках та спорудах, що підлягають реконструкції і капітальному ремонту, живлення електроприймачів належить здійснювати від мережі 380/220 В із системою заземлення TN-S або TN-C-S.
В мережах із системою заземлення TN-C-S розділення PEN-провідника на РЕ- і N-провідники рекомендується виконувати у ВП, ВРП, ГРЩ на вводах у будинок (споруду).
У будинках та спорудах із вбудованими і прибудованими ТП перевагу треба віддавати мережам із системою заземлення TN-S відповідно до ДБН В.2.5-27 та глави 1.7 ПУЕ.
3). Згідно ПУЕ. Глава 1.7. Заземлення та захисні заходи від ураження електричним струмом.
1.7.56. Для запобігання ураження електричним струмом у разі пошкодження фзоляції слід виконувати окремо або в поєднанні такі заходи захисту:
- захисне заземлення,
- зрівнювання потенціалів.
- інші.
1.7.59. Для заземлення територіально зближених електроустановок різних призначені і напруги слід, як правило, застосовувати один спільний заземлювальний пристрій.
У разі влаштування електрично незалежного заземлювача для функціонального заземлення обладнання (за вимогами виробника цього обладнання) слід застосовувати спеціальні заходи захисту від ураження електричним струмом, які зазначаються в технічних умовах або інструкції з експлуатації цього обладнання.
1.7.78. У приміщеннях і відкритих установках, де застосовують захисне заземлення, необхідно виконувати захисне (основне чи додаткове) зрівнювання потенціалів.
Тому, прошу:
1. Надати відповідь чи потребує Ваше електрообладнання за технічними умовами  наявності незалежного заземлювача;
2. Не підмінювати поняття "додаткова система зрівнювання потенціалів" з поняттям "незалежний контур заземлення".

Відповідь - "Сделайте правильно, чтоб в случае пробоя все были живы, кто в воде бассейна"

Тут перепрошую за довгу вступну частину, але зважаючи на неодноразовість виникнення даного питання така аргументація можливо комусь ще стане у пригоді.

А тепер до суті питання по заземленню басейна.

1) В приміщення насосних станцій та іншого тех. обладнання прокладаю штабу 25х4мм. Найбільший переріз що приходить на щит обладнання - 75 мм.кв (мідь). Отже, дану систему заземлення з ГЗШ потрібно з'єднати провідником S/2=35мм.кв (теж мідь), вірно??? 

2) До щитів обладнання необхідно прокладати 5-ти жильний кабель, чи достатньо 4-х, зважаючи на наявність своєї шини заземлення?

3) Інше обладнання басейнів. У нас хочуть по контуру басейнів прокласти свої шинки для заземлення обладнання, АЛЕ з металевого там лише драбини для заходу відвідувачів у воду. Думаю тут буде достатньо "кинути" ПВ3 на металеві частини. Якщо так то знову, яким перерізом? Повинен цей провід бути ПВ3 нг?
The situation is difficult but no means hopeless.

Offline Roman3R

• Thank You
  • -Given: 83
  • -Receive: 1109
  • Awards ЕОМактивность III-3й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) III по максимальному времени on-line пребывания на форуме За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Вчаться на своїх помилках, а на чужих роблять кар’єру

• *
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Re: Заземлення басейнів
« Reply #2 : 02 Червень 2013, 17:01:22 »
Саме це посилання я приводив) Мене цікавить наступне
1) В приміщення насосних станцій та іншого тех. обладнання прокладаю штабу 25х4мм. Найбільший переріз що приходить на щит обладнання - 75 мм.кв (мідь). Отже, дану систему заземлення з ГЗШ потрібно з'єднати провідником S/2=35мм.кв (теж мідь), вірно??? 

2) До щитів обладнання необхідно прокладати 5-ти жильний кабель, чи достатньо 4-х, зважаючи на наявність своєї шини заземлення?

3) Інше обладнання басейнів. У нас хочуть по контуру басейнів прокласти свої шинки для заземлення обладнання, АЛЕ з металевого там лише драбини для заходу відвідувачів у воду. Думаю тут буде достатньо "кинути" ПВ3 на металеві частини. Якщо так то знову, яким перерізом? Повинен цей провід бути ПВ3 нг?

об'єкт такого типу виконую вперше. тому боюсь "наламати дров"

Offline Сугор

• Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 950
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #3 : 02 Червень 2013, 20:51:33 »
Вячеслав Володимирович, насколько я знаю, особых требований к бассейнам нет. необходимо выполнить основную систему уравнивания потенциалов, можно перестраховаться и все оборудование подключить через УЗО. Если в чаше басейна присутствует подсветка, то там должны стоять специальные светильники.

• *
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #4 : 02 Червень 2013, 23:29:21 »
Дякую.
Обладнання підключає інша фірма. Я лише заживлюю їх щити, і виконую заземлення та зрівнювання потенціалів. Об'єкт вже будується, точніше майже побудований, і я думаю що шину по контуру машинного залу вже проклали. Там буде знаходитись 3 щити, до одного з них потрібно вести 70 мм.кв, чи достатньо буде провести ВВГнгд 5х70 і РЕ кинути на шину заземлення, або вести 4 жили і окремо землю на шину?? Здається десь в ПУЕ бачив пункт де пише що потрібно РЕ провідники прокладати спільно з іншимии. Тоді виходить що провідники РЕ всіх 3-х щитів лягають на шину?

Offline shtuch1

• Thank You
  • -Given: 44
  • -Receive: 41
  • Awards За неизменность форуму II степени - на форуме 2-3 года
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #5 : 03 Червень 2013, 12:30:48 »
*Див. 1.7.26 ПУЕ.Системи  ТN-S та ТN-С-S не передбачають власного додаткового контуру заземлення!!!
Из чего Вы сделали такой вывод?

1.7.26 Тип заземлення системи – показник, який характеризує влаштування нейтрального провідника (N – провідника) або провідника середньої точки (M – провідника) і з’єднання з землею струмовідних частин джерела живлення та відкритих провідних частин в електроустановках напругою до 1 кВ.
Відповідно до ГОСТ 3033і.2 прийнято такі позначення типу заземлення системи:
система TN – система, в якій мережа живлення має глухе заземлення однієї точки струмовідних частин джерела живлення, а електроприймачі і відкриті провідні частини електроустановки приєднуються до цієї точки за допомогою відповідно N - або М - і захисного PE – провілників;
система TN-S – система TN, в якій N - або М - і РЕ - провідники розділено по всій мережі;
система TN-С – система TN, в якій N - або М - і РЕ - провідники поєднано в одному PEN - провіднику по всій мережі;
система ТN-С-S – система TN, в якій N - або М - і РЕ - провідники поєднано в одному провіднику в частині мережі, починаючи від джерела живлення;

На каждый басейн может и не нужно, а вобщем на вводе:

Согласно ПУЕ 1.7.95 Спільний опір всіх заземлювачів, приєднаних до PEN – провідника кожної лінії, у тому числі природних заземлювачів, у будь-яку пору року, не повинен перевищувати 5, 10 і 20 Ом відповідно для лінійної напруги 660, 380 і 220 В джерела трифазного струму або 380, 220 і 127 В джерела однофазного струму. Опір кожного з повторних заземлювачів повинен бути не більшим ніж 15, 30 і 60 Ом відповідно для тієї самої напруги (див. також 1.7.96).

Если систетема уравнивания потенциалов не обеспечивает нормированое сопротивление необхидомо предусматривать контур заземления.
« Останнє редагування: 03 Червень 2013, 12:35:55 від shtuch1 »

• *
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #6 : 03 Червень 2013, 16:14:04 »
Так, на вводі я розумію що повинен бути. Але вони вимагали власний, незалежний контур, не зв'язаний з ГЗШ всього об'єкту (система ТТ).

Offline Сугор

• Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 950
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #7 : 03 Червень 2013, 21:24:48 »
Так, на вводі я розумію що повинен бути. Але вони вимагали власний, незалежний контур, не зв'язаний з ГЗШ всього об'єкту (система ТТ).
Вячеслав Володимирович, неплохо было бы чтобы они это обосновали с сылками на нормы :) Согласно с требованиями ДБН В.2.5-23:2010 система заземления для общественных зданий ТN-C-S или ТN-S
« Останнє редагування: 03 Червень 2013, 21:45:42 від Сугор »

• *
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
« Reply #8 : 03 Червень 2013, 23:25:56 »
Це ж я їм і сказав. Мені говорили  що є норми МЕК по виконанню такого обладнання, цікаво було б подивитись що європейці пишуть в таких випадках.
« Останнє редагування: 03 Червень 2013, 23:32:51 від Вячеслав Володимирович »

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email:    
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю