Чтобы шарики за бебики не заехали, не пользуюсь "сучасними відповідниками"
Користуєтесь, просто ви цього не помічаєте
Ни через раз, ни через два в дореволюционном издании «Опису України» Гийома Левассера де Боплана русские, живущие в Русском царстве (официальное название государства согласно титулу Государя) московитами не называются.
А які ще є видання, крім дореволюційних?
перше видання 1651 р., друге - 1660 р. І в обох цих виданнях "
Moscouie", "
Moscouites" зустрічається дуже багато разів. І характеризують ці слова саме те, про що я казав вище.
Это подтверждают Афанасий Лаврентьевич Ордин-Нащокин и Ежи Кароль Глебович, они в этом лучше вас разумелись.
Так значить я правильно зрозумів, що Боплану треба міняти в своїй книзі це місце:
Відстань між цими двома річками, Сулою і Супоєм, не перевищує 6 льє, а від Ніпра до кордонів Московії — не більше 15—20 льєЭти равнины - обычная пойма реки Днепр, а не то, что вы подумали
Все правильно, звичайна пойма ріки Дніпро, шириною
15—20 льє. Самі ж собі протирічите і навіть не помічаєте. То у вас розташування Кременчука на лівому березі Дніпра є доказом того, що він не належить Україні, то тепер самі згодні з тим, що кордон між Московією і Україною проходив по поймі Дніпра шириною 15-20 льє.
Доречі, а що не так з Черкасами? Кременчук хоч на
mais du costé de Moscouie , а Черкаси ж
Plus bas & encor du costé de la Russie . І з якої радості ви вирішили, що і вони не належать Україні?
Доречі, ви так і не відповіли на питання, що ж таке "офіційний статус терміну". Замість цього скинули якийсь скан невідомих авторів, відводячи дискуссію вбік. Я б теж міг у відповідь скинути скан якоїсь маячні а-ля "Россия - родина слонов", але ж закони Мерфі...